Русите се најбројниот словенски народ кој припаѓа на источнословенската група на народи и јазици. Русите бројат околу 140 000 000 луѓе и главно се населени во Русија (81% од населението), а има големи руски заедници во поранешните републики на СССР, Летонија каде сочинуваат 26% од населението) , Естонија (25% од населението), Казахстан (23% од населението), Украина (17% од населението), Белорусија (8% од населението), а во поново време се забележуваат и големи руски емигрантски заеднци во САД, Австралија и Канада.

Руси
русские
Вкупен број
~ 135 милиони
Подрачја со значајно население
 Русија: 111,016,896[1]
 Украина8,334,100[2]
 Казахстан3,793,764[3]
 САД
(со руско потекло)
3,163,084[4]
 Белорусија785,084[5]
 Узбекистан620,000[6]
 Канада
(со руско потекло)
500,600 [7]
 Латвија487,250[8]
 Киргистан419,600[9]
 Молдавија369,488[10]
 Естонија342,000[11]
 Бразил
(Russian ancestry)
200,000[12]
 Германија189,326[13]
 Литванија174,900[14]
 Туркменистан142,000[15]
 Азербејџан141,687[16]
 Аргентина
(имигранти од 1895 до 1946 )
114,303[17]
 Таџикистан68,200[18]
 Грузија67,671[19]
 Шпанија42,585[20]
 Романија (Lipovans)36,397[21]
 Финска33,401[22]
 Обединето Кралство32,000[23]
 Чешка 31,941[24]
 Италија25,786[25]
 Австралија21,436[26]
 Грција18,219[27]
 Кина15,631[28]
 Франција15,601[29]
 Бугарија15,595[30]
 Ерменија14,660[31]
Јазици
руски
Вероисповед
воглавно православни христијани
Сродни народи
Словени, особено Источни Словени[32]

Русите говорат на руски јазик кој е најзборуваниот словенски јазик и во огромно мнозинство се православни христијани.

Русите како мотив во уметноста и во популарната култура

уреди

Во романот „Злосторство и казна“, Фјодор Достоевски пишува дека „Русите, воопшто, се широки луѓе... широки како нивната земја и необично се наклонети кон фантастичното и хаотичното...“[33] Во расказот „Твор и Калинич“ од збирката „Записите на ловецот“, рускиот писател Иван Тургенев пишува: „Русот толку верува во својата сила, што не се штеди ниту себеси: тој малку се бави со своето минато и смело гледа напред. Што е добро — тоа му се допаѓа, што е паметно — тоа дај му го, а од каде доаѓа тоа — нему му е сеедно.“[34]

Во своето дело „Богатството на царот Радован“, српскиот поет Јован Дучиќ, кога ги опишува особините на руските жени, за нив вели дека се само љубовници.[35] Во романот „Подемот и падот на Паркинсоновата болест“, српскиот писател Светислав Басара вели дека Русите се наклонети кон претерување, гигантизам и вознесување над сите човечки мерки. Исто така, тој пишува дека гревовите на Русите се големи, зашто тие дрско се мешаат во божјата работа и сакаат да го спасат светот,[36] како и дека Русите се по природа идеалисти дури и тогаш кога се приврзаници на материјалистичките доктрини.[37]

Една песна на полскиот поет Збигњев Херберт се вика „Приказна за руските емигранти“.[38][39]

Една песна од албумот „Сонот на сините желки“ на британскиот рок-музичар Стинг се вика „Русите“ (англиски: Russians).[40]

Наводи

уреди
 1. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2013-03-15. Посетено на 2017-05-06.
 2. (2001 census)
 3. „(2009 census)“. Архивирано од изворникот на 2011-07-23. Посетено на 2011-08-20.
 4. „Selected Social Characteristics in the United States: 2007 estimate“. U.S. Census American Community Survey. 2007. Архивирано од изворникот на 2020-02-11. Посетено на 2009-04-23.
 5. „(2009 census)“. Архивирано од изворникот на 2009-11-03. Посетено на 2009-11-03.
 6. (2005 estimate) BBC NEWS | Asia-Pacific | Russians left behind in Central Asia
 7. (2006 census)
  Single ethnic origin: 98,245
  Multiple ethnic origin: 402,360
 8. [1]
 9. „Ethnic groups in Kyrgyzstan (2009 census)“ (PDF). Kyrgyz Statistical Agency. Kyrgyz Statistical Agency. 2009. Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-09-20. Посетено на 2011-03-31.
 10. 2004 Moldovan Census and Transnistrian Census Архивирано на 17 февруари 2007 г. data.
 11. „(2000 census)“. Архивирано од изворникот на 2011-05-01. Посетено на 2011-08-20.
 12. Câmara de Comércio Brasil-Rússia
 13. „(2009 estimate)“. Архивирано од изворникот на 2011-11-17. Посетено на 2011-08-20.
 14. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2012-09-06. Посетено на 2011-08-20.
 15. (2005 estimate) Russians left behind in Central Asia, BBC News
 16. „Population by ethnic groups (1999 census)“. Архивирано од изворникот на 2011-08-23. Посетено на 2011-08-20.
 17. Cuadro de proyección Inmigratoria periodo 1895-1946 Архивирано на 30 ноември 2011 г. (шпански)
 18. (2000 census)
 19. (2002 census)
 20. (2005 census)
 21. (романски) Informatii utile | Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii Архивирано на 13 мај 2007 г. (2002 census)
 22. „(2002 census)“. Архивирано од изворникот на 2009-02-24. Посетено на 2011-08-20.
 23. „Estimated population resident in the United Kingdom, by foreign country of birth (Table 1.3) - 2008“. Office for National Statistics. September 2008. Архивирано од изворникот на 2011-08-24. Посетено на 2011-03-31.
 24. (31.12.2010 - estimate)
 25. „(2009)“. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 2011-08-20.
 26. „Migration - (2006 census)“ (PDF). 2006 Census. Australian Bureau of Statistics. 29 March 2007. Посетено на 31 March 2011.
 27. „(2001 census)“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-11-14. Посетено на 2011-08-20.
 28. „(2002 census)“. Архивирано од изворникот на 2018-08-26. Посетено на 2011-08-20.
 29. „(1999 census)“. Архивирано од изворникот на 2020-05-01. Посетено на 2011-08-20.
 30. (2002 census)
 31. „(2002 census)“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-06-02. Посетено на 2011-08-20.
 32. http://www.ethnologue.com/%5C/15/show_family.asp?subid=90707
 33. Fjodor Dostojevski, Zločin i kazna. Beograd: Rad, 1975, стр. 533.
 34. И. С. Тургењев, Ловчеви записи. Нови Сад: Матица српска, 1973, стр. 19.
 35. Јован Дучић, Благо Цара Радована (друго издање). Београд: Laguna, 2018, стр. 157.
 36. Svetislav Basara, Uspon i pad Parkinsonove bolesti. Beograd: Dereta, 2011, стр. 172-173.
 37. Svetislav Basara, Uspon i pad Parkinsonove bolesti. Beograd: Dereta, 2011, стр. 206.
 38. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 217-218.
 39. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 37-38.
 40. DISCOGS, Sting – The Dream Of The Blue Turtles (пристапено на 25.2.2024)