Список на руски владетели

список на статии на Викимедија

Во различни периоди, владетелите на Рутенија/Киевската Рус/Московија/рана Русија/Царска Русија ја носеле титулата Кнез (Војвода или Кнез), Велик Кнез (Велик Војвода), Цар, Император.

Патријарсите, поглавари на Руската православна црква понекогаш биле извршители на должноста на владетели на Русија — како на пример за време на полската окупација и интеррегнум (16101613 год.)

Поврзано: Владетели на Киевската Рус.

Кнезови на Владимир-Суздал уреди

Кнезови на Москва уреди

Цареви на Русија, 1547-1598 уреди

Годунови, 1598—1605 уреди

По смртта на Фјодор I, синот на Иван Грозни и последниот владетел од династијата Рурик, Русија западнала во борба за тронот. Бидејќи Фјодор не оставил машки наследници, рускиот Земски Собор го избрал неговиот шура Борис Годунов за Цар.

Цареви на Русија уреди

Име
Животен век
Стапил
Отстапил
Белешки
Династија
Слика
Борис
 • Борис Фёдорович Годунов
1551

13 април 1605
21 февруари 1598 13 април 1605 Шура на Фјодор I
Избран од Земскиот Собор
Годунов  
Фјодор II
 • Фёдор Борисович Годунов
1589

20 јуни 1605
13 април 1605 10 јуни 1605 Син на Борис Годунов и Марија Григориевна Скуратова-Белскаја
Убиен
Годунов  

Смутно време уреди

Цареви на Русија уреди

Име
Животен век
Стапил
Отстапил
Белешки
Династија
Слика
Лажен Димитриј I
 • Лжедмитрий I
1581

17 May 1606
20 јуни 1605 17 мај 1606 Тврдел дека бил синот на Иван IV, тој бил единствениот измамник кој седнал на тронот на голема сила. Бил поддржан од Полско-литванската Државна Заедница. Бил убиен. Рурик
(по тврдење)
 
Василиј IV
 • Василий Иванович Шуйский
22 септември 1552

12 септември 1612
19 мај 1606 17 јули 1610 Организирал заговор против Лажниот Димитриј, бил прогласен за Цар од благородниците. Симнат од тронот и испратен во Полска
Претендент на тронот: Лажен Димитриј II (од јуни 1607)
Шујски  
Владислав
 • Владислав Жигимонтович
9 јуни 1595

20 мај 1648
6 септември 1610 ноември 1612
(се откажал од своето барање во 1634)
Крал на Полска од 1632
Син на Сигисмунд III Васа и Ана Австриска
Избран од Седумте Болјари, никогаш не го презел тронот
Претенденти на тронот: Лажен Димитриј II (до 21 декември 1610), Лажен Димитриј III (јули 1611 – мај 1612)
Васа  

Романови, 1613–1917 уреди

Смутното време завршило со изборот на Михаил Романов за Цар во 1613. Михаил официјално владеел како Цар, иако вистинската власт првично ја држел неговиот татко, Патријархот Филарет (кој починал во 1633). Сепак, потомците на Михаил ќе владеат со Русија, прво како Цареви, а подоцна како Императори, сè до Руската револуција во 1917. Петар Велики (кој владеел од 1682–1725), внук на Михаил Романов, ја реорганизирал руската држава, и ја воспоставил Руската Империја во 1721.

Цареви на Русија уреди

Име
Животен век
Стапил
Отстапил
Белешки
Династија
Слика
Михаил
 • Михаил Фёдорович
12 јули 1596

12 јули 1645
26 јули 1613 12 јули 1645 Основач на династијата Романови
Внук на Фјодор I
Совладетел: Патријархот Филарет (1619–1633)
Романови  
Алексеј
 • Тивкиот
 • Алексей Михайлович (Алексей Тишайший)
9 мај 1629

29 јануари 1676
12 јули 1645 29 јануари 1676 Син на Михаил и Евдокија Стрешнева Романови  
Фјодор III
 • Фёдор III Алексеевич
9 јуни 1661

7 мај 1682
29 јануари 1676 7 мај 1682 Син на Алексеј и Марија Милославскаја Романови  
Иван V
 • Иван V Алексеевич
6 септември 1666

8 февруари 1696
7 мај 1682 8 февруари 1696 Син на Алексеј и Марија Милославскаја
Помлад брат на Фјодор III и Софија
Постар полубрат на Петар I
Совладетел: Петар I
Регент: царевна Софија (8 јуни 1682 – 17 септември 1689)
Романови  
Петар I
 • Пётр I Алексеевич
9 јуни 1672

8 февруари 1725
7 мај 1682 2 ноември 1721 Син на Алексеј и Наталија Наришкина
Помлад полубрат на Фјодор III
Совладетел: Иван V (7 мај 1682 – 8 февруари 1696)
Регент: царица Наталија (7 мај – 2 јуни 1682), царевна Софија (8 јуни 1682 – 17 септември 1689)
Романови  

Императори на Русија уреди

Име
Животен век
Стапил
Отстапил
Белешки
Династија
Слика
Петар I
 • Велики
 • Пётр I Алексеевич (Пётр Великий)
9 јуни 1672

8 февруари 1725
2 ноември 1721 8 февруари 1725 Син на Алексеј и Наталија Наришкина
Помлад полубрат на Фјодор III, Софија и Иван V
Се смета за еден од најголемите руски монарси
Романови  
Катерина I
 • Екатерина I Алексеевна
15 април 1684

17 мај 1727
8 февруари 1725 17 мај 1727 Втора жена на Петар I Скавронски;
Романови (со брак)
 
Петар II
 • Пётр II Алексеевич
23 октомври 1715

30 јануари 1730
18 мај 1727 30 јануари 1730 Внук на Петар I од убиениот царевич Алексеј Петрович
Последниот директен машки потомок од лозата на Романови
Романови  
Ана
 • Анна Иоанновна
7 февруари 1693

28 октомври 1740
13 февруари 1730 28 октомври 1740 Ќерка на Иван V и Параскева Салтикова Романови  
Иван VI
 • Иван VI Антонович
23 август 1740

16 јули 1764
28 октомври 1740 6 декември 1741 Правнук на Иван V
Симнат од тронот како бебе, затворен и подоцна убиен
Регенти: Е. Ј. фон Бирон (до 20 ноември 1740), Ана Леополдовна (од 20 ноември 1740)
Брауншвајг-Беверн  
Елисавета
 • Елизавета Петровна
29 декември 1709

5 јануари 1762
6 декември 1741 5 јануари 1762 Ќерка на Петар I и Катерина I Романови  
Петар III
 • Пётр III Фёдорович
21 февруари 1728

17 јули 1762
9 јануари 1762 9 јули 1762 Внук на Петар I
Внук на Елисавета
Симнат од тронот и потоа убиен
Холштајн-Готорп-Романов  
Катерина II
 • Велика
 • Екатерина II Алексеевна (Екатерина Великая)
2 мај 1729

17 ноември 1796
9 јули 1762 17 ноември 1796 Жена на Петар III Аскани; Холштајн-Готорп-Романов (со брак)  
Павле I
 • Павел I Петрович
1 октомври 1754

23 март 1801
17 ноември 1796 23 март 1801 Син на Петар III и Катерина II
Убиен
Холштајн-Готорп-Романов  
Александар I
 • Благословен
 • Александр I Павлович (Александр Благословенный)
23 декември 1777

1 декември 1825
23 март 1801 1 декември 1825 Син на Павле I и Марија Фјодоровна
Првиот император од династијата Романов кој станал Цар на Полска и Велик кнез на Финска
Холштајн-Готорп-Романов  
Константин (оспоруван)
 • Константин Павлович
27 април 1779

27 јуни 1831
1 декември 1825 26 декември 1825 Син на Павле I и Марија Фјодоровна
Помлад брат на Александар I и претпоставен престолонаследник
Тајно абдицирал во 1823, прогласен за император во 1825, по што повторно абдицирал)
Холштајн-Готорп-Романов  
Николај I
 • Николай I Павлович
6 јули 1796

2 март 1855
26 декември 1825 2 март 1855 Син на Павле I и Марија Фјодоровна
Помлад брат на Александар I и Константин
Холштајн-Готорп-Романов  
Александар II
 • Ослободител
 • Александр II Николаевич (Александр Освободитель)
29 април 1818

13 март 1881
2 март 1855 13 март 1881 Син на Николај I и Александра Фјодоровна
Внук на Александар I
Убиен
Холштајн-Готорп-Романов  
Александар III
 • Миротворец
 • Александр III Александрович (Александр Миротворец)
10 март 1845

1 ноември 1894
13 март 1881 1 ноември 1894 Син на Александар II и Марија Александровна Холштајн-Готорп-Романов  
Николај II
 • Николай II Александрович
18 мај 1868

17 јули 1918
1 ноември 1894 15 март 1917 Син на Александар III и Марија Фјодоровна
Абдицирал од тронот за време на Февруарската револуција
Убиен од Болшевиците
Холштајн-Готорп-Романов  

Видете Список на руски водачи како продолжение на оваа листа.

Претенденти уреди

Видете Титуларен Император на Русија за список на кандидати.

Надворешни врски уреди