Елисавета Петровна

Елисавета Петровна (руски: Елизаве́та Петро́вна) била императорка на Русија во периодот од 1741 до 1762 година. Во времето на нејзиното владеење, Русија учествувала во Војната за австриското наследство (1741-1748) и во Седумгодишната војна 1756-1763. Таа е една од најпопуларните монарси. Исто така, во време на нејзиното владеење се укинала смртната казна, бил основан Московскиот универзитет, Империјалната академија на уметностите во Санкт Петербург. Во Петербург биле изградени Зимскиот дворец и соборниот храм на манастирот „Смолни“.

Елисавета Петровна
Роден 29 декември 1709
Починал 5 јануари 1762
Санкт Петербург
Руски владетели
Руски кнезови и цареви (1283–1547) Даниел МосковскиЈуриј IIIИван IСимеонИван IIДмитриј ДонскиВасилиј IВасилиј IIИван IIIВасилиј IIIИван IVФјодор IБорис ГодуновФјодор IIЛажен Дмитриј IВасилиј IVМихаил РомановАлексеј IФјодор IIIИван VПетар I
Императори на Русија (1721–1917) Петар IКатерина IПетар IIАна ИвановнаИван VIЕлисавета ПетровнаПетар IIIКатерина IIПавле IАлександар IНиколај IАлександар IIАлександар IIIНиколај II
Лидери на Советскиот Сојуз (1917–1991) Владимир ЛенинЈосиф СталинГеоргиј МаленковНикита ХрушчовЛеонид БрежневЈуриј АндроповКонстантин ЧерненкоМихаил Горбачов
Претседатели на Русија (1991–) Борис Елцин • Владимир Путин  • Дмитриј Медведев • Владимир Путин