Баренцово Море

Баренцово Море (руски: Баренцево море, норвешки: Barentshavet) — дел од Северниот Леден Океан, северно од Норвешка и Русија. Тоа е доста длабоко море, просечно 230м, кое се граничи со Норвешка на запад, островот Свалбард (Норвешка) на северозапад, и островите Франц Јосифова Земја и Нова Земја (Русија) на североисток и исток. Во средниот век се нарекувало „Мурманско Море“ според крајбрежниот град Мурманск, а денешното име го носи според холандскиот морепловец Вилем Баренц.

Баренцовото Море.

Јужните делови на Баренцовото Море до брегот со Русија и Норвешка остануваат одмрзнати преку целата година поради топлите струи од северниот Атлантик.

Морето е богато со рибен фонд и разни видови на птици, и е значаен економски чинител во северните региони на Русија и Норвешка.


Надворешни врскиУреди

Координати: 75°N 40°E / 75° N; 40° E / 75; 40