Дмитриј Ивановски

Дмитриј Јосифович Ивановски (руски: Дми́трий Ио́сифович Ивано́вский; 28 октомври 1864 - 20 јуни 1920) бил руски ботаничар, откривач на вируси (1892) и еден од основачите на вирусологијата.[1][2][3][4]

Советска марка од 1964 година со Ивановски
Советска марка од 1964 година со Ивановски

Животопис

уреди

Ивановски студирал на универзитетот во Санкт Петербург со Андреј Фамтин во 1887 година, кога бил испратен во Украина и Бесарабија, за да истражи болест на тутунот, предизвикувајќи голема штета на плантажите сместени таму во тоа време. Три години подоцна, тој бил назначен да истражи слична болест на тутунови растенија, овој пат  во регионот на Крим. Тој открил дека и двата инциденти на болеста биле предизвикани од екстремно минозапитни инфективни агенси, способни за пробивање порцелански филтри за коморите, нешто што бактериите никогаш не можеле да ги направат. Тој ги опишал своите истражувања  (1892) и дисертација (1902). Потоа работел во Варшава и Ростов-на-Дон.

Во 1898 година, холандскиот микробиолог Мартинус Бејеринк самостојно ги повторил експериментите на Ивановски и се убедил дека филтрираниот раствор содржи нова форма на инфективен агенс, кој го нарекол вирус. Тој потоа го потврдил роритетот на Ивановски за откривањето.

Белешки

уреди
  1. Lustig, A.; Levine, A. J. (August 1992). „One hundred years of virology“. Journal of Virology. 66 (8): 4629–31. PMC 241285. PMID 1629947.
  2. Bos, L. (1995). „The Embryonic Beginning of Virology: Unbiased Thinking and Dogmatic Stagnation“. Archives of Virology. 140: 613–619. doi:10.1007/bf01718437. ISSN 0304-8608.
  3. Zaitlin, Milton (1998). „The Discovery of the Causal Agent of the Tobacco Mosaic Disease“ (PDF). Во Kung, S. D.; Yang, S. F. (уред.). Discoveries in Plant Biology. Hong Kong: World Publishing Co. стр. 105–110. ISBN 978-981-02-1313-8. Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-02-04. Посетено на 2018-09-08.
  4. Sebastion, Anton (2001). A dictionary of the history of science. Google Books Excerpt: Informa Health Care. стр. 267. ISBN 9781850704188. Посетено на 2008-10-24.

Литература

уреди

Надворешни врски

уреди