Европска Русија се однесува на западните предели на Русија кои лежат на Европско тло. Тие претставуваат околу 3.960.000 км2, и претставуваат 40% од територијата на Европа. Источните граници се дегинираат со планината Урал и јужните со границата на Казахстан. Овие граници ги вклучува и Москва и Санкт Петербург, кои се два најголеми руски града.

Русија во Европа и Азија
  Европа
  Азија

Околу 78% од вкупното руско население живее во Европска Русија, или 110.000.000 од вкупните 141.000.000 со околу 27 жители на км2.[1] Терминот „Европска Русија“ се користел и во времето на Руската Империја.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Vishnevsky, Anatoly (2000-08-15). „Replacement Migration: Is it a solution for Russia?“ (PDF). United Nations Population Division, Department of Economic and Social Affairs. стр. 6. Посетено на 2008-01-14.
 
Етничка карта на Русија пред Првата светска војна