Отвори го главното мени
Алексеј Леонов во 1974 г.

Алексеј Леонов (р. 30 мај 1934), советски космонаут, полковник. Прв човек кој претстојувал заштитен со скафандер во вселената надвор од леталото. Задачата ја извршил за време на летот на Восход 2, на 18 март 1965 г. со кое управувал Павел Бељаев.

Надворешни врскиУреди