Список на земји по највисока точка

список на статии на Викимедија

Ова е список на земјите во светот според нивните највисоки точки.

Карта на земјите во светот обоена според нивните највисоките точки.

Надморската висина се изразува како вертикално растојание на точката од појдовниот геоид, кој претставува математички модел на морското ниво на Земјата и има рамносилна тежна површина.

ТабелаУреди

Земја или територија Највисока точка Надморска висина (м)
  Авганистан Ношак &100000000000074920000007.492
  Албанија Кораб &100000000000027640000002.764
  Алжир Тахат &100000000000030030000003.003
  Американска Самоа Лата &10000000000000966000000966
  Андора Кома Педроса &100000000000029420000002.942
  Ангола Моко &100000000000026200000002.620
  Ангвила Крокус &1000000000000006500000065
  Антарктик Винсон &100000000000048920000004.892
  Антигва и Барбуда Обама &10000000000000402000000402
  Аргентина Аконкагва[1][2] &100000000000069600000006.960
  Ерменија Арагац &100000000000040900000004.090
  Аруба Јаманота &10000000000000188000000188
  Ашмор и Картие безимено место &100000000000000030000003
  Австралија Кошќушко[3] &100000000000022280000002.228
  Австрија Гросглокнер &100000000000037980000003.798
  Азербејџан Базардузу &100000000000044850000004.485
  Бахами Алвернија &1000000000000006300000063
  Бахреин Чадлива Планина &10000000000000122000000122
  Бангладеш Мовдок Муал &100000000000010520000001.052
  Барбадос Хилаби &10000000000000336000000336
  Белорусија Ѕержинска Гора &10000000000000346000000346
  Белгија Сињал де Ботранж &10000000000000694000000694
  Белиз Дојлс Дилајт &100000000000011240000001.124
  Бенин Сокбаро &10000000000000658000000658
  Бермуда Таун &1000000000000007600000076
  Бутан Кангкар Пунсум &100000000000075700000007.570
  Боливија Сахама &100000000000065420000006.542
  Босна и Херцеговина Маглиќ &100000000000023860000002.386
  Боцвана Оце &100000000000014910000001.491
  Буве Олавтопен &10000000000000935000000935
  Бразил Пику да Неблина &100000000000029950000002.995[4]
  Британска Индоокеанска Територија безимено место на атолот Диего Гарсија &1000000000000001500000015
  Брунеј Букит Пагон &100000000000018500000001.850
  Бугарија Мусала &100000000000029250000002.925
  Буркина Фасо Тенакуру &10000000000000749000000749
  Бурунди Хеха &100000000000026840000002.684
  Камбоџа Пном Аорал &100000000000018100000001.810
  Камерун Камерун &100000000000040400000004.040
  Канада Логан[5] &100000000000059590000005.959
  Зелен ’Рт Пику до Фогу &100000000000028290000002.829
  Кајмански Острови Блаф &1000000000000004600000046
  Централноафриканска Република Нгауи &100000000000014200000001.420
  Чад Еми Куси &100000000000034450000003.445
  Чиле Охос дел Саладо[6][7] &100000000000068930000006.893
  Кина[8] Монт Еверест[9] &100000000000088480000008.848
  Божиќен Остров Мари &10000000000000361000000361
  Клипертон Роше Клипертон &1000000000000002900000029
  Кокосови Острови безимено место &100000000000000050000005
  Колумбија Кристобал Колон[10][11]
Симон Боливар[10][11]
&100000000000057000000005.700
  Комори Картала &100000000000023600000002.360
  Демократска Република Конго Маргерита &100000000000051090000005.109
  Република Конго Набемба &100000000000010200000001.020
  Кукови Острови Те Манга &10000000000000652000000652
  Коралноморски Острови безимено место на островот Кејто &1000000000000002900000029
  Костарика Чирипо &100000000000038200000003.820
  БСК Нимба &100000000000017520000001.752
  Хрватска Динара &100000000000018310000001.831
  Куба Пико Туркино &100000000000019740000001.974
  Курасао Христофелберг &10000000000000375000000375
  Кипар Олимп &100000000000019510000001.951
  Чешка Сњежка &100000000000016030000001.603
  Данска Мелехеј &10000000000017086000000170,86
  Џибути Муса Али &100000000000020280000002.028
  Доминика Дијаблотен &100000000000014470000001.447
  Доминиканска Република Дуарте[12] &100000000000030980000003.098
  Еквадор Чимборасо[13] &100000000000062670000006.267
  Египет Катерина &100000000000026290000002.629
  Ел Салвадор Ел Питал &100000000000027300000002.730
  Екваторска Гвинеја Базиле &100000000000030080000003.008
  Еритреја Соира &100000000000030180000003.018
  Естонија Сур Мунамјаги &10000000000000318000000318
  Етиопија Рас Дашен &100000000000045500000004.550
  Фолкландски Острови Асборн &10000000000000705000000705
  Фарски Острови Слатаратиндур &10000000000000880000000880
  Фиџи Томаниви &100000000000013240000001.324
  Финска Халти &100000000000013240000001.324
  Франција Монблан[14] &100000000000048100000004.810
  Француска Гвајана Белви &10000000000000851000000851
  Француска Полинезија Орохена[15] &100000000000022410000002.241
  Француски Јужни и Антарктички Земји Рос на Кергелен &100000000000018500000001.850
  Габон Бенгуе &100000000000010700000001.070
  Гамбија Црвена Карпа &1000000000000005300000053
  Грузија Шхара &100000000000052010000005.201
  Германија Цугшпице &100000000000029620000002.962
  Гана Афаџато &10000000000000880000000880
  Гибралтар Гибралтарска Карпа &10000000000000426000000426
  Грција Олимп[16] &100000000000029190000002.919
  Гренланд Гунбјерн[17][18] &100000000000037000000003.700
  Гренада Света Катерина &10000000000000840000000840
  Гваделуп Суфриер &100000000000014840000001.484
  Гуам Ламлам &10000000000000406000000406
  Гватемала Тахумулко[19] &100000000000042200000004.220
  Гернзи Ле Мулен &10000000000000114000000114
  Гвинеја Нимба &100000000000017520000001.752
  Гвинеја-Бисао безимено место во североисточниот агол на земјата &10000000000000300000000300
  Гвајана Рораима &100000000000027720000002.772[20]
  Хаити Пик ла Сел &100000000000026800000002.680
  Херд и Макдоналд Мосон[3] &100000000000027450000002.745
  Хондурас Серо Лас Минас &100000000000028700000002.870
  Хонгконг Тајмо Шан &10000000000000958000000958
  Унгарија Кекеш &100000000000010140000001.014
  Исланд Кванаталсхнукир &100000000000021100000002.110
  Индија Кангченѕунга[21][22] &100000000000085860000008.586
  Индонезија Пунчак Џаја[23][24] &100000000000048840000004.884
  Иран Демавенд &100000000000056100000005.610
  Ирак Шеха дар &100000000000036110000003.611
  Ирска Карантуил &100000000000010380000001.038
  Ман Снефел &10000000000000621000000621
  Израел Мерон (или Хермон ако се брои Голанската Висорамнина)[25] &100000000000012080000001.208
  Италија Монблан (Монте Бјанко)[14] &100000000000048100000004.810
  Јамајка Сина Планина &100000000000022560000002.256
  Јапонија Фуџи &100000000000037760000003.776
  Џерси Ле Платон &10000000000000143000000143
  Јордан Џабел Ум ед-Деми &100000000000018540000001.854
  Казахстан Хан Тенгри &100000000000070100000007.010
  Кенија Кенија &100000000000051990000005.199
  Кирибати безимено место на Банаба &1000000000000008100000081
  ДНР Кореја Пекту &100000000000027440000002.744
  Јужна Кореја Халасан на островот Чеџу &100000000000019500000001.950
  Косово[26] Ѓеравица &100000000000026560000002.656
  Кувајт Мутла &10000000000000306000000306
  Киргистан Врв на Победата (Џенгиш Чокусу) &100000000000074390000007.439
  Лаос Пубија &100000000000028170000002.817
  Латвија Гајзињкалнс &10000000000000312000000312
  Либан Курнет ес-Сауда &100000000000030880000003.088
  Лесото Табана Нтелњана[27] &100000000000034820000003.482
  Либерија Вутеве &100000000000014400000001.440
  Либија Бити &100000000000022670000002.267
  Лихтенштајн Граушпиц &100000000000025990000002.599
  Литванија Аукштојас &10000000000029384000000293,84
  Луксембург Кнајф &10000000000000560000000560
  Макао Колоан Алто &10000000000000172000000172
  Македонија Голем Кораб &100000000000027640000002.764
  Мадагаскар Маромокотро &100000000000028760000002.876
  Малави Муланџе &100000000000030020000003.002
  Малезија Кинабалу на Борнео &100000000000040950000004.095
  Малдиви[28] Вилингили &100000000000000510000005,1
  Мали ХОмбори &100000000000011550000001.155
  Малта Та Дмејрек &10000000000000253000000253
  Маршалски Острови безимено место на Ликиеп &1000000000000001000000010
  Мартиник Пеле &100000000000013970000001.397
  Мавританија Кедиет еџ-Џил &10000000000000915000000915
  Маврициус Питон де ла Петит Ривјер Ноар &10000000000000828000000828
  Мајот Бенара &10000000000000660000000660
  Мексико Читлалтепетл (Орисаба)[29] &100000000000056360000005.636
  СД Микронезија Нанлод на атолот Понпеј &10000000000000782000000782
  Молдавија Баланешт &10000000000000430000000430
  Монако по шеталиштето Ревоар на планината Ажел &10000000000000161000000161
  Монголија Хујтен &100000000000043740000004.374
  Црна Гора Зла Колата &100000000000025340000002.534
  Монтсерат Чансес &10000000000000915000000915
  Мароко[30] Тубкал &100000000000041650000004.165
  Мозамбик Бинга &100000000000024360000002.436
  Мјанмар Какабо Рази &100000000000058810000005.881
  Намибија Кенигштајн &100000000000025730000002.573
  Науру Команд Риџ &1000000000000007100000071
  Наваса безимено место &1000000000000007700000077
    Непал Монт Еверест[9] &100000000000088480000008.848
  Холандија Валсерберг[31] &10000000000000323000000323
  Нова Каледонија Пање &100000000000016280000001.628
  Нов Зеланд Кукова Планина (Аораки)[32] &100000000000037240000003.724
  Никарагва Моготон &100000000000021070000002.107
  Нигер Идукал-н-Тагес &100000000000020220000002.022
  Нигерија Чапал Вади &100000000000024190000002.419
  Ниуе безимено место кај Муталау &1000000000000006800000068
  Норфолшки Остров Бејтс &10000000000000319000000319
  Северни Маријански Острови Агрихан &10000000000000965000000965
  Норвешка Галхепиген &100000000000024690000002.469
  Оман Џебел Шамс &100000000000030090000003.009
  Пакистан К2[33][34] &100000000000086110000008.611
  Палау Нгерчелчус на островот Бабелдаоб &10000000000000242000000242
  Палестинска Самоуправа Наби Јунис &100000000000010300000001.030
  Панама Бару &100000000000034750000003.475
  Папуа Нова Гвинеја Вилхелм &100000000000045090000004.509
  Парагвај Перо &10000000000000842000000842
  Перу Уаскаран[35] &100000000000067680000006.768
  Филипини Апо &100000000000029540000002.954
  Питкерн Павала Вели Риџ &10000000000000347000000347
  Полска Риси &100000000000024990000002.499
  Португалија Пику, Азорски Острови[36] &100000000000023510000002.351
  Порторико Пунта &100000000000013380000001.338
  Катар Курајн Абу ел-Баул &10000000000000103000000103
  Реинион Питон де Неж &100000000000030690000003.069
  Романија Молдовјану &100000000000025440000002.544
  Русија Елбрус[37][38] &100000000000056420000005.642
  Руанда Карисимби &100000000000045070000004.507
  САДР[30] безимено место &10000000000000605000000605
  Свети Вартоломеј Морн ди Вите &10000000000000286000000286
  Света Елена, Вознесение и Тристан да Куња Врв на Кралицата Мери на Тристан да Куња &100000000000020600000002.060
  Свети Китс и Невис Љамуига &100000000000011560000001.156
  Света Луција Жими &10000000000000950000000950
  Свети Мартин (Франција) Пик Паради &10000000000000424000000424
  Свети Пјер и Микелон Морн де ла Гранд Монтањ &10000000000000240000000240
  Свети Винцент и Гренадини Суфриер &100000000000012340000001.234
  Самоа Силисили &100000000000018570000001.857
  Сан Марино Монте Титано &10000000000000755000000755
  Сао Томе и Принсипе Пику де Сао Томе &100000000000020240000002.024
  Саудиска Арабија Забел Сауда &100000000000030000000003.000
  Сенегал безимено место 2,7 км југоисточно од Непен Дијака &10000000000000648000000648
  Србија Миџор (или Ѓеравица, ако се смета и Косово) &100000000000021690000002.169
  Сејшели Морн Сејшелоа на Мае &10000000000000905000000905
  Сиера Леоне Бинтумани &100000000000019480000001.948
  Сингапур Букит Тимах &10000000000016363000000163,63
  Свети Мартин (Холандија) место 200 м југозападно од врвот Флегстаф &10000000000000383000000383
  Словачка Герлаховски Штит &100000000000026550000002.655
  Словенија Триглав &100000000000028640000002.864
  Соломони Попоманасеу на Гвадалканал &100000000000023350000002.335
  Сомалија Шимбирис &100000000000024500000002.450
  ЈАР Мафади &100000000000034500000003.450
  Јужна Џорџија и Јужните Сендвички Острови Паџет[39] &100000000000029340000002.934
  Јужен Судан Кињети &100000000000031870000003.187
  Шпанија Теиде[40] на Тенерифе[41] &100000000000037180000003.718
  Спретли[42] безимено место на Југозападниот Гребен &100000000000000040000004
  Шри Ланка Пидуруталагала &100000000000025240000002.524
  Судан Дериба &100000000000030420000003.042
  Суринам Јулијана &100000000000012300000001.230
  Свалбард и Јан Мајен Хакон VII &100000000000022770000002.277
  Есватини Емлебе &100000000000018620000001.862
  Шведска Кебнекајсе &100000000000020970000002.097
  Швајцарија Дифур (Монте Роза) &100000000000046340000004.634
  Сирија Џабел ел-Шеик (Хермон) &100000000000028140000002.814
  Тајван[43] Јушан &100000000000039520000003.952
  Таџикистан Исмаил Самани &100000000000074950000007.495
  Танзанија Килиманџаро[44][45] &100000000000058920000005.892
  Тајланд Дој Интанон &100000000000025650000002.565
  Источен Тимор Татамајлау &100000000000029630000002.963
  Того Агу &10000000000000986000000986
  Токелау безимено место &100000000000000050000005
  Тонга безимено место на островот Као &100000000000010330000001.033
  Тринидад и Тобаго Ел Серо дел Арипо &10000000000000940000000940
  Тунис Џебел еш-Шамби &100000000000015440000001.544
  Турција Арарат &100000000000051370000005.137
  Туркменистан Ајрибаба &100000000000031390000003.139
  Туркс и Кајкос Сини Ридови &1000000000000004900000049
  Тувалу безимено место &100000000000000450000004,5
  Уганда Маргерита &100000000000051090000005.109
  Украина Ховерла &100000000000020610000002.061
  ОАР Џебел Џаис &100000000000019100000001.910
  Обединето Кралство Бен Невис &100000000000013450000001.345
  САД Денали[46][47][48][49] &100000000000619050000006.190,5
  Мали оддалечени острови на САД безимен рид на Песочниот Остров &1000000000000001300000013
  Уругвај Серо Катедрал &10000000000051366000000513,66
  Узбекистан Хазрет Султан &100000000000046430000004.643
  Вануату Табвемасана &100000000000018770000001.877
  Ватикан Ватикански Рид &1000000000000007500000075
  Венецуела Пико Боливар &100000000000049780000004.978
  Виетнам Фансипан &100000000000031430000003.143
  Британски Девствени Острови Сејџ на Тортола &10000000000000521000000521
  Американски Девствени Острови Краун на Сент Томас &10000000000000474000000474
  Валис и Футуна Пуке &10000000000000524000000524
  Јемен Џабал Наби Шуајб &100000000000036660000003.666
  Замбија Централна Мафинга &100000000000023290000002.329
  Зимбабве Њангани &100000000000025920000002.592
  Земја Монт Еверест[9] &100000000000088480000008.848

ГалеријаУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Аконкагва е највисоката точка вон Азија.
  2. Аконкагва е втора точка по истакнатост во светот.
  3. 3,0 3,1 Врвот Мосон на Херд е највисоката точка меѓу зависните територии на Австралија.
  4. „Picos da Neblina e 31 de Março, no Amazonas, ficam mais altos, diz IBGE“. Portal Amazônia. 2016-02-29. Архивирано од изворникот на 2016-03-06. Посетено на 2016-03-02.
  5. Логан е шеста точка по истакнатост во светот.
  6. Охос дел Саладо е највисокиот вулкан на светот.
  7. Врвот на Велигденскиот Остров е дванаесетта точка по топографска изолираност во светот.
  8. Кина е земјата со најголеми висинска разлика во светот, опфаќајќи дури 9.004 м.
  9. 9,0 9,1 9,2 Монт Еверест е највисоката точка на светот.„Nepal and China agree on Mount Everest's height“. BBC News. British Broadcasting Corporation. 8 April 2010. Посетено на 14 September 2016.
  10. 10,0 10,1 Сè уште не е утврдено дали Кристобал Колон или Симон Боливар е највисока точка на венецот Сиера Невада де Санта Марта.
  11. 11,0 11,1 Обата врва се петти точки по истакнатост во светот.
  12. Дуарте на Хиспаниола е највисока точка на Карибите.
  13. Чимборасо е најоддалечената точка од центарот на Земјата.
  14. 14,0 14,1 Монблан (Монте Бјанко) е највисока точка во Западна Европа.
  15. Орохена на Тахити е седма точка во светот по топографска изолираност.
  16. Олимп е највисока планина во цела географска Македонија.
  17. Гунбјерн е највисока точка на Арктикот.
  18. Гунбјерн на Гренланд е деветта точка по топографска изолираност во светот.
  19. Тахумулко е највисока точка во Средна Америка.
  20. Висината е наведена во Peakbagger, но се дека е пресметана со геообработка од топографски податочен збир; досега нема извршено земјомоери. Рораима не е изразен остар врв , туку тепуи — висорамнинско возвишение поделено меѓу Венецуела и Бразил. Највисоката точка на висорамнината — чуката Маверик (2.810 м) — е од венецуелска страна . Гвајанскиот дел на Рораима впрочем ѝ припаѓа на венецуелската област Гвајана Есекиба која денес е под управа на Гвајана. Затоа, Венецуела не ја признава планината како највисока точка во Гвајана.
  21. Кангченѕунга е трет планински врв по висина во светот.
  22. Индија полага право на целиот Џаму и Јашмир. Доколку ова би се признало, К2 би станал највисокиот врв во Индија.
  23. Пунчак Џаја на Нова Гвинеја е највисоката точка меѓу сите океански острови.
  24. Пунчак Џаја на Нова Гвинеја е петта точка по топографска изолираност во светот и деветта по истакнатост.
  25. Во Голанската Висорамнина под окупација на Израел влегуваат само јужните падини, но не и самиот врв на Хермон. На ова подрачје има врв кој се издига 2.236 м. Израел го има припоено подрачјето на висорамнината под своја управа; Сирија не ја признава израелската власт врз ова подрачје, стекната со сила Шестдневната војна од 1967 г
  26. Косово е предмет на територијален спор помеѓу Република Србија и Република Косово. Како странски протекторат, Косово прогласило независност на 17 февруари 2008 г, но Србија и понатаму не го признава и тврди дека е нејзина суверена територија. Независноста на Косово не е целосно признаена од меѓународната заедница. Досега го признале 113 од вкупно 193 земји членки на ООН.
  27. Табана Нтелњана е единаесетта точка по топографска изолираност во светот.
  28. Малдивите имаат просечна висина од само 80 см.
  29. Читлалтепетл (Орисаба) е седма точка по истакнатост во светот.
  30. 30,0 30,1 Мароко и Сахарската Арапска Демократска Република (САДР) како соперници полагаат право на цела Западна Сахара.
  31. Синери (887 м) на островот Саба е највисоко место на Холандија во поширока смисла.
  32. Куковата Планина на Јужниот Остров е десетта точка по топографска изолираност во светот.
  33. К2 е втор планински врв по висина во светот.
  34. Подрачјето околу К2 е под пакистанска управа, но на него полагаат право и Индија и Кина.
  35. Уаскаран е највисока точка во тропите.
  36. Врвот Торе (1.993 м) е највисока точка во континентална Португалија.
  37. Елбрус е највисока точка во Европа.
  38. Елбрус е десетта точка по истакнатост во светот.
  39. Паџет на островот Јужна Џорџија е највисок планински врв во Јужниот Атлантски Океан.
  40. Теиде на Тенерифе е највисокиот планински вев во целиот Атлантски Океан.
  41. Врвот Муласен е највисок врв во континентална Шпанија.
  42. На островската група Спретли полагаат право дури пет земји: Кина, Тајван, Виетнам, Малезија и Филипините.
  43. Сувереноста на Република Кина - Тајван е оспорена.
  44. Килиманџаро е највисока точка во Африка.
  45. Килиманџаро е четврта точка по истакнатост во светот.
  46. Денали е највисока точка во Северна Америка.
  47. Денали е трета точка по истакнатост во светот.
  48. Мауна Кеја на Хаваите е највисокиот планински врв во Северниот Тихи Океан.
  49. Мауна Кеја на Хаваите е осма точка по топографска изолираност во светот.

Надворешни врскиУреди