< XIX век XX век XXI век >
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
71 72 73 74 75 76 77 78 79 80
81 82 83 84 85 86 87 88 89 90
91 92 93 94 95 96 97 98 99 00

20 век започнува на 1 јануари 1901 г. и завршува на 31 декември 2000 г.

Земјата видена од Аполо 17 во декември 1972 година. Во втората половина од 20 век човештвото го доживеа првото вселенско истражување.

НастаниУреди

ВојниУреди

 
Светските сили и империи во 1914 година, пред Првата светска војна

XX век е најкрвавиот во историјата на човештвото:

ЛичностиУреди

СтопанственициУреди

ПолитичариУреди

АзијаУреди

Африка

АмерикаУреди

 
Мартин Лутер Кинг, водач на борбата за граѓански права на Афроамериканците

ЕвропаУреди

Австралија и ОкеанијаУреди

Научници и пронаоѓачиУреди

 
Алберт Ајнштајн често се смета за татко на модерната физика.

УметнициУреди

ПисателиУреди

Композитори и музичариУреди

СликариУреди

Сценски уметнициУреди

Уметници на масовна култураУреди

ОткритијаУреди