Микис Теодоракис (грчки: Μίκης Θεοδωράκης) е грчки композитор и политичар од 1990 година, кога станал член на парламентот од партијата на Нова Демократија.

Микис Теодоракис
(Μίκης Θεοδωράκης)
Микис Теодоракис во 2004 година
Животописни податоци
Роден(а)29 јули 1925
Занимањакомпозитор, политичар
Период на активност1974 - 2006
ИздавачиParedon Records
Folkways Records
Мреж. местоhttp://www.mikis-theodorakis.net

Тој е најпознат по пишувањето на музиката од филмовите Гркот Зорба (1964), „З“ (1969) и „Серпико“ (1973).