Франсоа Митеран

Франсоа Митеран

Франсоа Митеран (француски: François Maurice Adrien Marie Mitterrand ) (26 Октомври 1916- † 8 Јануари 1996) бил француски политичар и председател на Република Франција, од 1981 до 1995 година. Бил член на социјалистичката партија на Франција. За време на Втората Светска Војна е еден од водачите на Движењето на отпорот.