Рихард Штраус (11 јуни 1864 - 8 септември 1949), германски композитор и диригент. Компонираше опери, оперети, балети, соло-песни, камерна музика и друго. Автор е на оперите „Салома“, „Електра“, „Кавалер со ружа“, на поемата „Дон Жуан“ и на други дела. Татко му бил хорнист од најмали нозе компонирал симфонии поеми соло песни...тој го зголемува оркестарот неговите дела имаат одлики на доцниот романтизам. Во последните децении од својот живот станува претставник на романтизмот[1],[2].

Рихард Штраус , фотографија од 1938

Наводи уреди

  1. „Richard Strauss“. Архивирано од изворникот на 2021-02-05. Посетено на 2021-02-03.
  2. „Richard Georg Strauss“. Архивирано од изворникот на 2021-02-18. Посетено на 2021-02-03.

James Hepokoski notes a shift in Strauss's technique in the tone poems, occurring between 1892 and 1893. It was after this point that Strauss rejected the philosophy of Schopenhauer and began more forcefully critiquing the institution of the symphony and the symphonic poem, thereby differentiating the second cycle of tone poems from the first.