Роберт Редфорд

Роберт Редфорд (англиски: Robert Redford) (18 август 1936) е американски филмски актер и режисер.

БиографијаУреди

 
Редфорд на Канскиот фестивал, 1990 год.

КариераУреди

Во октомври 2014 година, филмското здружение „Линколн центар“ од Њујорк соопштило дека Редфорд е добитник на наградата „Чаплин“, која се доделува за животно дело. Наградата му била доделена за неговото творештво како глумец, но исто така и за неговиот придонес за развојот на филмот во својство на основач на филмскиот фестивал „Санденс“.[1]

 
Редфорд на премиерата на документарниот филм „The New Heroes“, 2005 год.

НаводиУреди

  1. „Роберт Редфорд ќе добие награда за животно дело“, Дневник, година XVIII, број 5591, вторник, 14 октомври 2014, стр. 21.