Роберт Габриел Мугабе (англиски: Robert Gabriel Mugabe, 21 февруари 1924 - 6 септември 2019) — зимбабвејски револуционер и државник, кој по стекнувањето на независност на Зимбабве во 1980 година, станал прв премиер, а подоцна и втор претседател на државата. Негова сопруга била Сали Франческа Хајфрон Мугабе (починала во 1992), подоцна преженет со Грејс Мугабе.

Роберт Габриел Мугабе
Роберт Мугабе

Роберт Мугабе во 2009 г.

Мандат
31 декември 1987 – 21 ноември 2017

Роден 21 февруари 1924
Кутама, Хараре, Зимбабве
Партија ЗАНУПФ
Религија католик
Потпис