Кис бил таткото на библискиот цар Саул (1 Летописи 12:1).

Кис бил Венијаминец од Матриевиот род (1 Самоил 9:1; 14:51; Дела Ап. 13:21; 1 Самоил 10:21) и постои сомневање дали тој е брат или син на Нир (1 Летописи 8:33 и 9:39; 1 Самоил 14:51; 1 Летописи 6:28). Проблемот би се решил ако ги сметаме и Нир и Кис за синови на Авил. Кис живеел во Гибеа. Погребан е во Сила, во регионот Венијамин во денешен Израел.(2 Самоил 21:14)

Извори

уреди