Џорџ Лукас (англиски:George Lucas; роден на 14 мај 1944, Модесто, Калифорнија, САД) — американски филмски режисер, сценарист и продуцент. Се прославил преку своите филмови „Војна на ѕвездите“ и преку создавањето на ликот Индијана Џонс. Тој е еден од најнезависните и финансиски најуспешниот режисер на американската филмска индустрија. Има добиено 4 Оскар-награди, а има добиено и други 23 награди и 21 номинации.

Дел од неговата филмографија

уреди
Година Филм Потпишан како
Режисер Продуцер сценарист
1971 THX 1138 да да
1973 Американски графити да да
1977 Војна на ѕвездите Епизода 4: Нова надеж да да да
1979 Повеќе американски графити да
1980 Кагрмуша да
1980 Војна на ѕвездите Епизода 5: Империјата го возвраќа ударот да да
1981 Топлина на телото да
1981 Индијана Џонс: Крадците на изгубениот ковчег да да
1983 Војна на ѕвездите Епизода 6: Враќање на џедајот да да
1983 Двапати во едно време да да
1984 Индијана Џонс: Храмот на пропаста да да
1985 Мишима: Живот во четири дела да
1986 Хауард патката да
1986 Лавиринт да
1986 Повакаци да
1988 Вилоу да да
1988 Такер: Човекот и неговиот сон да
1988 Земјата пред времето да
1989 Индијана Џонс: Последната крстоносна војна да да
1994 Убиства од страната на радиото да
1999 Војна на ѕвездите Епизода 1: Фантомската закана да да да
2002 Војна на ѕвездите Епизода 2: Напад на клоновите да да да
2005 Војна на ѕвездите Епизода 3: Одмаздата на Сит да да да
2008 Индијана Џонс: Кралството на кристалниот череп да да
2008 Војна на Ѕвездите: Војна на клоновите да