< XIX век XX век XXI век >
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
71 72 73 74 75 76 77 78 79 80
81 82 83 84 85 86 87 88 89 90
91 92 93 94 95 96 97 98 99 00

2000 беше престапна година која започнува во сабота според грегоријанскиот календар. Популарната култура исто така ја смета 2000 за прва година на 21 век и 3 милениум. По строго толкување на грегоријанскиот календар, сепак, оваа одлика и припаѓа на 2001 година.

Годината 2000 е исто така обележана како:

  • Меѓународна година на културата и мирот.
  • Светска математичка година.

Настани

уреди

јануари

уреди
  • 1 јануари - Милениумски прослави секаде низ светот. Y2K поминува без сериозните, раширени компјутерски откажувања и проблеми што се предвидени претходно.
  • 10 јануари - America On-line го обзнанува договорот за купување на Time Warner за 162 билиони долари. Ова е најголемата корпорациска интеграција било кога.

февруари

уреди

март

уреди

април

уреди

јуни

уреди

јули

уреди

август

уреди
  • 12 август - Катастрофа на руската атомска подморница „Курск“. 118 руски морнари го загубија животот.

септември

уреди

октомври

уреди

ноември

уреди

декември

уреди

Светско население

уреди
Светско население
2000 1995 2005
Свет 6,070,581,000 5,674,380,000 +396,201,000 +6,98% 6,453,628,000 +383,047,000 +6,31%
Африка 795,671,000 707,462,000 +88,209,000 +12,47% 887,964,000 +92,293,000 +11,60%
Азија 3,679,737,000 3,430,052,000 +249,685,000 +7,28% 3,917,508,000 +237,771,000 +6,46%
Европа 727,986,000 727,405,000 +581,000 +0,08% 724,722,000 -3,264,000 -0,45%
Латинска Америка 520,229,000 481,099,000 +39,130,000 +8,13% 558,281,000 +38,052,000 +7,31%
Северна Америка 315,915,000 299,438,000 +16,477,000 +5,50% 332,156,000 +16,241,000 +5,14%
Океанија 31,043,000 28,924,000 +2,119,000 +7,33% 32,998,000 +1,955,000 +6,30%

Родени

уреди

Починале

уреди

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди