Гамал Абдел Насер

Гамал Абдел Насер (арапски: جمال عبد الناصر I 15.1.1918 - 28.9.1970) бил вториот претседател на Египет од 1956 до својата смрт во 1970. Заедно со Мухамед Нагиб ја предводел египетската револуција (1952) со која бил соборен кралот Фарук II и започнал нов период на индустријализација на Египет, едновремено со јакнење на арапскиот национализам.

Гамал Абдел Насер
جمال عبد الناصر
Роден 15 јануари 1918.
Александрија, Египет
Починал 28 септември 1970.
Каиро, Египет
Националност Египќанец
Познат Претседател на Египет (1956 - 1970)
Занимање офицер
Сопружник Тахија Казем

Насер ги инспирирал анти-колонијалистичките движења и арапските револуции во повеќе земји: Алжир, Либија, Ирак и Јемен, а играл и значајна улога во формирањето на Палестинската ослободителна организација во 1964, како и во основањето на Движењето на неврзаните.

Насер се смета за еден од најважните политичари во современата арапска историја и во земјите во развој во 20. век.

Наводи

уреди