Отвори го главното мени

Хамфри Богарт

(Пренасочено од Хемфри Богарт)

Хамфри Богарт (англ. Humphrey Bogart) е американски филмски актер, кој постигнува голем успех играјќи улоги на гангстери и цврсти момци. Роден е во Њујорк, каде и ја започнува својата актерска кариера. Неговиот прв позначаен успех доаѓа со Престрашената шума (1936), каде го портретира гангстерот Дјук Манти, улога која две години претходно му е доделена и на Бродвеј. Богарт во текот на својата кариера игра во повеќе од 70 филмови, меѓу кои особено се истакнуваат оние во Малтешкиот Сокол (1941), Казабланка (1942), Да се има и да се нема (1944), Големиот Сон (1946), Богатството на Сиера Мадре (1948), Ки Ларго (1948), Во осамено место (1950), Сабрина (1954), Каиновиот Бунт (1954), како и во Очајни часови (1955). Во 1951 година го добива единствениот оскар за улогата на вулгарниот рибар во Африканската Кралица (1951). Прогласен е за најголема филмска ѕвезда во историјата според листата АФИ 100 години... 100 ѕвезди.

Хамфри Богарт
Роден(а)Хамфри ДеФорест Богарт
СопружникЛорен Бекол (21 мај 1945 - 14 јануари 1957) (неговата смрт) 1 син, 1 ќерка
Мајо Метот (21 август 1938 - 10 мај 1945) (разведен)
Мери Филипс (3 април 1928 - 1938) (разведен)
Хелен Менкен (20 мај 1926 - 18 ноември 1927) (разведен)

Надворешни врскиУреди