Сукарно

политичар

Сукарно (индонезиски: Sukarno), роден Кусно Сосродихарџо (Kusno Sosrodihardjo 6 јуни 1901-21 јуни 1970) бил првиот претседател на Индонезија и еден од основачите на Движењето на неврзаните заедно со Тито. За време на неговото владеење Индонезија стекнала независност.

Сукарно

Во 1967 г. е симнат е со преврат потпомогнат од американските служби и на негово место дошол генералот Сухарто.

Предлошка:Индонезија-био-никулец