Линдон Бејнс Џонсон ( англиски: Lyndon Baines Johnson  ; Стоунвол, 27 август 1908 година - Стоунвол, 22 јануари 1973 година ) бил претседател на Соединетите држави. Тој бил заменик претседател на Соединетите држави од 1960 година за време на мандатот на Џон Ф. Кенеди и стана претседател кога Кенеди бил убиен во Далас во 1963 година да победи на претседателските избори во 1964 година. За време на неговиот мандат, ескалирала војната во Виетнам, што предизвикала остри критики за неговата политика во светот и во САД.

Линдон Џонсон

Тој е едно од само четири лица кој ги имале сите четири федерални избирачки места во Соединетите држави: претставник, сенатор, потпретседател и претседател.[1]

Наводи

уреди
  1. Foley, Thomas (25 јануари 1973). „Thousands in Washington Brave Cold to Say Goodbye to Johnson“. The Los Angeles Times. стр. A1.