Нгујен Тат Тан, алијас Хо Ши Мин (19 мај 1890 - 1969), виетнамски државник, претседател на Демократска Република Виетнам од 1945 до неговата смрт во 1969 година.

Податотека:Ho Chi Minh 1946 cropped.jpg
Хо Ши Мин
Хо Ши Мин
Хо Ши Мин во Кина, 1961 година.