20 век

век
(Пренасочено од 20. век)
< XIX век XX век XXI век >
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
71 72 73 74 75 76 77 78 79 80
81 82 83 84 85 86 87 88 89 90
91 92 93 94 95 96 97 98 99 00

20 век започнува на 1 јануари 1901 г. и завршува на 31 декември 2000 г.

Земјата видена од Аполо 17 во декември 1972 година. Во втората половина од 20 век човештвото го доживеа првото вселенско истражување.

Настани

уреди

Војни

уреди
 
Светските сили и империи во 1914 година, пред Првата светска војна

XX век е најкрвавиот во историјата на човештвото:

Личности

уреди

Стопанственици

уреди

Политичари

уреди

Африка

 
Мартин Лутер Кинг, водач на борбата за граѓански права на Афроамериканците

Научници и пронаоѓачи

уреди
 
Алберт Ајнштајн често се смета за татко на модерната физика.

Уметници

уреди

Писатели

уреди

Композитори и музичари

уреди

Сликари

уреди

Сценски уметници

уреди

Уметници на масовна култура

уреди

Откритија

уреди