Отвори го главното мени
Ова е статија за современата држава на Балканскиот Полуостров. За други значења на името видете Албанија (појаснување)

Албанија или официјално Република Албанијамедитеранска и балканска земја во југоисточна Европа. Се граничи со Црна Гора на север, со Република Косово на североисток, Македонија на исток, и со Грција на југ, има брег на Јадранско Море на запад, и брег на Јонско Море на југозапад. Главен град е Тирана, кој воедно е и најголем град во државата. Албанија е мултиконфесионална, мултикултурна и мултиетничка земја. Најголениот дел од населението се етнички Албанци, но има и бројно грчко, македонско, ромско, влашко, црногорско и др. население. Иако формално албанските власти го признаваат постоењето на малцинските заедници сепак тие се далеку од европските стандарди во уживањето на своите етнички права[се бара извор]. Албанија е членка на НАТО и земја-кандидат за членство во ЕУ.

Република Албанија
Republika e Shqipërisë  (албански)
Знаме Грб
Гесло
„Ти Албанијо ми даваш гордост, ти ми го даде името албанско“
(Ti Shqipëri më jep nder, më jep emrin shqipëtar
ХимнаHimni i Flamurit
Химна на знамето

Местоположбата на  Албанија  (зелена) на Европскиот континент  (темно сива)  —  [Легенда]
Местоположбата на  Албанија  (зелена)

на Европскиот континент  (темно сива)  —  [Легенда]

Главен град
(и најголем)
Тирана
41°20′N 19°48′E / 41.333° СГШ; 19.800° ИГД / 41.333; 19.800
Службен јазик албански1
Демоним Албанец
Уредување Парламентарна република
 •  Претседател Илир Мета
 •  Премиер Еди Рама
Независност
 •  од Отоманската империја 28 ноември 1912 
Површина
 •  Вкупна 28,748 км2 (139-та)
 •  Вода (%) 4.7
Население
 •  Попис 2011 2,821,977[1] 
 •  Густина 134 жит/км2 (63)
БДП (ПКМ) проценка за 2008 г.
 •  Вкупен $21.828 милијарди[2] (110-та)
 •  По жител $6,859[2] (97-ма)
БДП (номинален) проценка за 2008 г.
 •  Вкупно $12.964 милијарди[2] 
 •  По жител $4.073[2] 
Џиниев коеф. (2005)26.7
низок
ИЧР (2013) 0.716[3]
висок · 95та
Валута Лек (ALL)
Часовен појас CET (UTC+1)
 •  (ЛСВ) CEST (UTC+2)
Се вози на десно
НДД .al
Повик. бр. 355
1. Грчкиот, македонскиот и други помали јазици се признати како малцински јазици.

Содржина

ЕтимологијаУреди

Албанија (Albania) e средновековно латинско име за регионот, кој на албански денес е познат како Shqipëri (Шипнија) или на грчки како Ἀλβανία (Албаниа).

Името потекнува од племето Албани, кое било запишан од Птоломеј, географ и астрономер од Александрија и кој направил карта во 150 година.[4] На картата тој запишал еден град Албанополис[5] (североисточно од Драч).

Името може имало континуитет со имињата на населените места Албанон или Арбанон, но нема никакви докази за тоа дали се истите.[6] Меѓу локалното население во Албанија почнало да се користи поимот Shqipëria (Шќиприа, Шипнија) и демонимот Shqiptarë (Шќиптар), наместо Arbëria (Арберија) и Arbëresh (Арбереш). Иако народот сака да го толкува поимот Шќиприа (Shqipëria) како „земја на орли“ или „деца на орли“, сепак тој потекнува од обичниот албански збор „shqip“ (шќип) што во превод значи „разбира“.[7][8]

ИсторијаУреди

  Главна статија: „Историја на Албанија.
 
Карта на Албанија.

ПраисторијаУреди

Просторот на денешна Албанија бил населен уште од најраните времиња. Најраното население кое се споменува низ историјата е праиндо европската нација, кој го населила поголемиот дел од Медитеранот. Овие племиња многу бргу биле заменети со праеленските племиња, кои постепено ги зазимале просториите на денешна Грција, Јужна Македонија и Јужна Албанија.

Илирите, како народ на Балканот се населиле околу 900 п.н.е. Како и во соседните земји, така и кај Илирите започнало да се распаѓа родовското уредување и да се создаваат класи. Се појавиле богати и имотни Илири, но и сиромашни и бедни. Во 7 век п.н.е. Галаур ја создал првата илирска држава и се прогласил за нејзин крал. Тој ги одредил границите, но тие многу често се менувале, бидејќи Илирите многу често војувале со соседите, а особено со Античките Македонци. Најголем подем илирската држава постигнала во 5 век п.н.е., а најпознати владетели на илирската држава биле Грабос, Бардалис, Аргон, Гентиј, како и кралицата Теута. Најчесто престолнина на илирската држава бил градот Скадар. Илирите ја одржувале својата држава сѐ до крајот на 3 век п.н.е. кога Римјаните за да го спречат гусарството на Илирите кои го попречувале слободното одвивање на трговијата на римските морепловци-трговци и во римско-илирските војни 229 п.н.е. -228 година п.н.е. и 219 п.н.е. биле поразени и изгубиле голем дел од територијата која потпаднала под римска власт. Последен илирски крал бил Гентиј којшто дури склучил и сојузништво со последниот македонски крал Персеј, но сепак и двајцата биле поразени од Римјаните.

За време на владеењeто на Римската империја и Византија, во Албанија краткотрајно хуните и визоготите правиле нереди и востанија. Во 6 век на дел од територијата на Албанија се населиле Словените, кои воделе меѓусебни војни со месното население.

Ран среден векУреди

Од 861 до 1018 година, албанската територија се нашла во составот на Самоиловата држава. По падот на Цар Самоил, Албанија паднала во рацете на Византија.

Османлиска империјаУреди

  Главна статија: „Отоманска Албанија.

Отоманска Албанија го опфаќа периодот од историјата на денешна Република Албанија кога територијата била во во составот на Османлиската империја. Целата територија под османлиска власт била во периодот од 1481 до 1912 година. По битката на Саврово поле во 1385 година поголемиот дел од албанските владетели станале отомански вазали.

Во текот на 14 век на територијата на денешна Албанија и Епир опстојувале неколку суверени кнежества на чело на албански аристократи. Овие кнежества биле создадени по падот на Српското царство и инвазијата на Османлиите кон Балканот.

Албанската земја се наоѓала под владеење на неколку скарани мали кнежества. Во 1385 година албанскиот началник на Драч апелирал за помош кон османлискиот султан за борба против династија Балшиќ кои ја контролирале Зета. Во битката на Саврово поле Османлиите издвојувале победа над Зета по кое следувало албанските кнежества да се заколнат кон верност на Османлиската империја. Ѓирокастро станал главен град на санџакот кој бил формиран во 1419 година. Во 1423 година Мурат II започнал голема воена кампања кон Балканот. Во 1431 година паднала Јанина во Епир а во 1449 година тие веќе ги контролирале бреговите од Јонско Море. Албанските благородници имале право да ги задржат своите имоти и позиции како вазали но морале да ги испратат своите синови во турскиот двор како заложници за да се обезбеди османлиската власт над реонот во случај на востание.

Востанието на СкендербегУреди

Албанскиот отпор против Османлиите започнал кон средината на 15 век. Јован Кастриот бил еден од албанските аристократи кој претходно се заколнал во верност кон султанот. Тој бил принуден да ги испрати своите четири синови во османлискиот двор каде биле обучени за воена служба. Најмалиот од нив, Ѓорѓија Кастриот (1403-1468) го привлекол вниманието на султанот. Со прифаќањето на исламот тој го добил името Искендер. Тој учествувал во неколку походи во Мала Азија и Европа, па тој бил назначен за администратор на балканските земји и тој од тој период станал познат како Скендербег. Во 1443 година Скендербег доживеал пораз во битката кај Ниш од страна на Унгарците. По овој пораз Скендербег преку измама испеал да го убеди османлискиот паша и владетел на Кројската тврдина да ја предаде тврдината бидејќи така наредил султанот. Така по зазимањето на тврдината Скендербег го прифатил католицизмот и објавил света војна против Османлиите.

На 2 март 1444 била формирена Лешка лига на чело со Скендербег. Лигата била предводена од Ѓорѓија Кастриот, а по неговата смрт од Лек Дукаѓини. Ѓерѓ ја организирал средбата на албанските благородници од фамилијата Аријанити, Дукаѓини, Спата, Топи, Музаки и лидерите на слободните албански кнежества од високите северноалбански планини во градот Леска. На средбата било договорено да се организира заеднички отпор против османлиските освојувачи, а за водач на лигата бил избран Скендербег. Лигата била организирана како конфедерација бидејќи секое кнежевство го зачувал својот суверенитет. Бројот на албанските војници достигнал преку 10.000 луѓе. Главна помош лигата ја добивала од Венеција, Унгарија и папата во Рим. На 14 мај 1449 година започнала опсадата на Светиград која завршила со османлиска победа. Најголема победа на Скендербег се случила во опсадата на Кроја во 1450 година. Во следниот период Скендербег ги зазел градовите Дебар и Охрид. Скендербег починал во 1468 година а на негово место бил поставен Лека Дукаѓини. Лешката лига се одржала до 1479 година кога била принудена да отстапи пред Османлиите.

Османлиско владеењеУреди

Во историјата на Отоманската империја 42 големи везири потекнувале од Албанија. Во периодот меѓу 17 и 19 век, од 92 велики везири, 25 имале албанско, а само 19 турско потекло. Пред доаѓањето на Османлиите Албанија била христијанска земја за разлика од денес каде мнозинство се муслимани. Исламизацијата во Албанија најпрво имала чисто формален карактер – поединци прифаќале муслимански имиња и само понекогаш оделе во џамија, а ги задржувале христијанските погледи, дотолку повеќе што не се практикувало подучување на новата вера. Бекташкиот ред во Албанија бил прифатен повеќе од која и да е друга провинција на Османлиската Империја. Најмногу бекташи имало во јужна Албанија, а еден мал број во околина на областа Кроја.

На оваа територија биле формирани :

Албанците масовно се вклучиле во Младотурската револуција а на чело се истакнал Ибрахим Темо. Со надеж дека со враќањето на суспендираниот Устав ќе ги уживаат националните права, тие масовно се приклучиле на револуцијата и биле еден од нејзините главни столбови.

Национално будење и прогласување независностУреди

  Главна статија: „Албанско национално будење.

Албанското национално будење го опфаќа периодот од започнувањето на востание за ослободување на земјата во 19 век до 29 јули 1913 година кога била формирана Албанија како независна држава. Во мај 1877 година бил формиран Албански комитет во Јанина а следната година бил формиран Централен комитет за заштита на правата на албанскиот народ. Истата година во градот Призрен била формирана Призренска лига, а по нејзиното распуштање во 1899 година била формирана Пеќска лига.

Кон почетокот на 20 век продолжиле конфликтите за добивање независност на земјата. Последното се одвило во 1912 година и во историјата е познато како Албанско востание по кое бил отворен патот за прогласување независност.

Декларацијата за независност на Албанија била издадена на 28 ноември 1912 година според која била прогласена независноста на Албанија од Османлиската империја. Независноста се прогласила од Големото народно собрание во Валона, а била потврдена со Лондонскиот договор со којшто била завршена Првата балканска војна во 1913 година.

НезависностУреди

По Првата светска војна, Албанија прогласила независност од Османлиската империја. Од 1928 година, со земјата управувал Зог I, сè до 1938 година, кога Албанија паднала под влијание на Италија.

Втора светска војнаУреди

Во времето на Втора светска војна, албанските фашисти ги помагале италијанците во борба против грците и југословените. По војната, власта била заземена од комунистите во ноември 1944 година, под раководство на Енвер Хоџа и Мехуд Шеху. Енвер Хоџа ги расипал односите со Белград, Москва и Кина, воведувајќи ја земјата во изолација прво од страна на т.н. западен блок на САД, Западна Европа и Канада, а покасно и од источните комунистички земји.

Најнова историјаУреди

Во 1985 година, по смртта на Хоџа на власт дошол Рамиз Алија кој се обидел да воспостави врски со Западот, поради големата економска криза во која се наоѓала земјата. Така, по падот на комунизмот, во 1991 година, Албанија постанала демократска република.

Од 2009 година, Албанија е членка на НАТО пактот.

Географија и климаУреди

  Главна статија: „Географија на Албанија.
 
Карта на Албанија.

Албанија има вкупна површина од 28.748 километри квадратни. Брегот на Албанија е долг 362 километри и зафаќа делови на Јадранско Море и Јонско Море. 70 % од територијата на Албанија е планинска и највисок врв е Кораб на македонската граница. Климата на Албанија е континентална. Покрај Тирана, други поголеми градови во Албанија се: Драч, Елбасан, Скадар, Ѓирокастро, Валона, Горица и Кукс.

ПолитикаУреди

  Главна статија: „Политика на Албанија.

Албанија е парламентарна демократија основана во обновениот устав од 1998. Денес избори се одржуваат на секои четири години за 140 пратенички места во народното собрание на Албанија. Премиер на Албанија е Сали Бериша, додека претседател на Албанија е Бујар Нишани. После усвојувањето на новиот устав Албанија се свртела кон евро-атланскте интеграции и на 2 април 2009 година Албанија стана 27-та држава членка на НАТО.

Административна поделбаУреди

Албанија е поделена на 12 административни области (Qark или Prefekturë). Од јуни 2015, овие области понатаму се поделени на 61 општина (Bashkia).

Област Име на албански Седиште Население[9] Површина
Област Берат Qarku i Beratit Берат 139,815 1,798 km2
Област Дебар Qarku i Dibrës Пешкопеја 134,153 2,586 km2
Област Драч Qarku i Durrësit Драч 278,775 766 km2
Област Елбасан Qarku i Elbasanit Елбасан 298,913 3,199 km2
Област Фиер Qarku i Fierit Фиер 312,448 1,890 km2
Област Ѓирокастро Qarku i Gjirokastrës Ѓирокастро 70,331 2,884 km2
Област Горица Qarku i Korçës Горица 221,706 3,711 km2
Област Кукуш Qarku i Kukësit Кукуш 84,035 2,374 km2
Област Леска Qarku i Lezhës Леска 135,613 1,620 km2
Област Скадар Qarku i Shkodrës Скадар 215,483 3,562 km2
Област Тирана Qarku i Tiranës Тирана 811,649 1,652 km2
Област Валона Qarku i Vlorës Валона 183,105 2,706 km2

ДемографијаУреди

  Главна статија: „Демографија на Албанија.

Албанија имала 3 619 778 жители, според пописот на населението од 2008 година и се наоѓала на 130. место според бројот на население во светот. Според Институтот за статистика, на 1 јануари 2015 година, Албанија имала 2.893.005 жители, т.е. за 2.942 жители помалку во споредба со 1 јануари 2014 година. Притоа, од вкупниот број, 1.462.005 жители биле мажи, додека 1.431.000 биле жени. Оттука, соодносот меѓу двата пола бил 102,1 мажи на 100 жени. Во текот на 2014 година, во Албанија биле регистрирани 35.760 новородени бебиња, од кои 19.683 биле машки, а 17.077 женски. Природниот прираст на населението изнесувал 15.104 лица. Од друга страна, во 2014 година, Албанија ја напуштиле 46.413 лица (од нив, 52% биле мажи), а во земјата се вратиле 28.486 лица.

Најнаселена околија била Тирана со 800.986 жители, а потоа следувале Фиер со 315.012 лица и Елбасан со 301.397 жители. Околии со најмала населеност биле Ѓирокастро со 72.202 жители, Кукс со 85.461 жител и Пешкопеја со 136.476 жители.[10] Историски, државата е разделена на Северна Албанија и Јужна Албанија. Како граница помеѓу северот и југот се смета реката Шкумба.

  Главна статија: „Религија во Албанија.
Верници во Албанија
Муслимани
  
78 %
Православни
  
12 %
Католици
  
10 %

Албанскиот јазик е јазик што го говорат приближно околу 6 милиони луѓе, првенствено во Албанија, Косово, Србија, Црна Гора, Македонија, но исто така и во некои други балкански држави, како и од стари доселенички групи во Калабрија, Италија. Јазикот е еден, посебен огранок на Индоевропското јазично семејство. Денешниот албански јазик како стандардна форма го има дијалектот на Тоските, наспроти дијалектот на Гегите кој и покрај стандардизацијата се уште масовно го користат гегскиот дијалект во Косово и делови на Македонија. Впрочем, се уште постои несогласување околу стандардизацијата на албанскиот јазик, а некои бараат повторна стандардизација во која би биле вклучени повеќе елементи од гегскиот дијалект. Постои и залагање во Косово да се земе како стандардна форма гегскиот дијалект со што албанскиот јазик би станал еден јазик со два официјални дијалекти. Инаку, лексичкиот фонд е главно латински, италијански, романски, грчки, македонски, српски и турски.

Македонците во АлбанијаУреди

  Главна статија: „Македонците во Албанија.

Македонците се едно од малцинствата во Албанија и се претпоставува дека нивниот број е околу 150 000. Тие живеат покрај албанско-македонската граница во Мала Преспа, Голо Брдо и Гора, а во голем број ги има и во: Горица (Корча), Елбасан, Драч, Тирана и други места. Тие се организирани во повеќе здруженија од кои најпознати се „Преспа“ и „Мир“, а имаат регистрирано и своја политичка партија. Засега како македонско национално малцинство се признати само Македонците во регионот на Мала Преспа, каде тие се организирани и имаат општина раководена од етнички Македонец, Пустец. Во регионот на Мала Преспа, етничките македонци имаат право на образование на мајчин јазик, но само во основното образование. Она што е апсурдно е тоа што иако во гимназијата во Мала Преспа предаваат професори етнички Македонци на ученици етнички Македонци, сепак наставата се одвива на албански јазик. Во Албанија постојат и малубројни групи кои се декларираат како етнички Бугари и кои имаат свои организации во Голо Брдо и Гора. Но, загрижува фактот што Република Бугарија преку одредени активности бара поддршка од албанските власти и се труди да ги асимилира етничките Македонци кои што живеат во Албанија терајќи ги да се декларираат како Бугари. Еден од повидните македонски активисти кои што живеат во Албанија е професорот на Тиранскиот Универзитет од македонско етничко потекло, г-нот Кимет Фетаху.

ЕкономијаУреди

  Главна статија: „Економија на Албанија.
 
Тирана е економски центар на земјата. Таа е дом на големи домашни и странски компании кои работат во земјата.

Според европските стандарди, Албанија е сиромашна држава. БНП по глава на жител изнесува 25% од просечниот стандард на ЕУ во 2008 година. Албанија покажала потенцијал за економски раст бидејќи економијата на Албанија се зајакнува и бизносот во државата расте. Албанија и Кипар се единствените држави во Европа кои во првата половина на 2009 година оствариле економски раст, сепак незначителен.

КултураУреди

  Главна статија: „Култура во Албанија.

Културата на Албанија е составена од повеќе елементи, како и од влијание од околните култури. Албанската народна музика се дели на три групи: геги, тоски и лаби. Јужните звици се зметаат за херојски и силни, додека северните етно звуци се сметаат за посмирени и нежни.

Албанскиот јазик бил потврден како индоевропски јазик во 1854 година од германскиот филолог Франц Боп. Овој јазик прави своја посебна група во ова јазично семејство.

НаводиУреди

  1. „Population and Housing Census 2011“. INSTAT (Albanian Institute of Statistics). 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 „Albania“. International Monetary Fund. конс. 2009-04-22. 
  3. „Human Development Report 2010“ (PDF). United Nations. 2010. конс. 5 ноември 2010. 
  4. Madrugearu A, Gordon M. The wars of the Balkan Peninsula. Rowman & Littlefield, 2007. p. 146.
  5. Шаблон:Barrington
  6. The Illyrians by J. J. Wilkes, 1992, ISBN 978-0-631-19807-9, page 279,"We cannot be certain that the Arbanon of Anna Comnena is the same as Albanopolis of the Albani, a place located on the map of Ptolemy (3.12)"
  7. Kristo Frasheri. History of Albania (A Brief Overview). Tirana, 1964.
  8. Lloshi, Xhevat. „The Albanian Language“ (PDF). United Nations Development Programme. конс. 9 November 2010. 
  9. „Popullsia e Shqipërisë“ (PDF). instat.gov.al (албански). 19 February 2016. 
  10. „Албанија на 1 јануари 2015 година со 2.893.005 жители“, Дневник, година XIX, број 5704, сабота, 28 февруари 2015, стр. 10.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди

Влада
Општо
Туризам
Друго
Одредници од АЛБАНИЈА
  Црна Гора   Црна Гора
 
  Косово
Јадранско Море
  С  
З   И
  Ј  
  Македонија
Јонско Море   Грција
 
  Грција