Мај или косар — петтиот месец во годината според грегоријанскиот календар и еден од седумте месеци според овој календар што имаат 31 ден. Според црковното сметање на циклусите, мај е осми месец.

Мај, од молитвеникот на војводата од Бери, 15 век
Rosa chinensis, цветен симбол на месецот мај

Во Јапонија се зборува за т.н. “мајско боледување“, односно боледување кое е типично за учениците и работниците кои почнуваат да чувствуваат замор од учењето и работата. Причината за таквата истоштеност е јапонскиот обичај учебната и работната година да започнува на 1 април.

Потекло на поимот уреди

Месецот мај името го добил или според старогрчката божица на природата Маја, или според древноримската божица на плодноста Бона Деја, чиј празник бил во мај.

Старословенското име на овој месец било тревен, буквално „тревен месец“; месец во кој никнува тревата.

Празници во мај уреди

Мај како тема во уметноста и во популарната култура уреди

Наводи уреди

 1. Светиот великомаченик Георгиј
 2. Johan Volfgang Gete, Pesme. Beograd: Rad, 1964, стр. 106.
 3. Johan Volfgang Gete, Pesme. Beograd: Rad, 1964, стр. 9-10.
 4. Киро Донев, Приказни од куќичката на дрво. Скопје: Македоника литера, 2013, стр. 61.
 5. Киро Донев, Приказни од куќичката на дрво. Скопје: Македоника литера, 2013, стр. 62-63.
 6. Блаже Конески, Збор и опит 1. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 164.
 7. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 13-16.
 8. Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 25.
 9. Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 27.
 10. Артур Рембо, Боравак у паклу. Београд: Култура, 1968, стр. 73.
 11. Бошко Смаќоски, Модричка тетратка. Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004, стр. 55.
 12. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 284-285.