Википaтување wɪkiˈvɔɪ.ɪdʒ (јазик англиски|wiki + voyage што значи вики + патување), слободен водич за патување на кое автори волонтери пишуваат за туристичките одредишта и теми. Тоа е братски проект на Википедија кој ја поддржува и хостува непрофитната Задужбина на Викимедија.[2]

Википатување
150px
Екранска снимка
Вид место
вики
Достапно на7 активни изданија (англиски, холандски, француски, германски, руски, шведски)
СопственикWikimedia Foundation (non-profit)
СоздавачФондација Викимедија
Адресаwikivoyage.org
Место на Алекса 15.847 (ноември 2019)[1]
Комерцијалноне
Зачленувањенезадолжително
Пуштено10 декември 2006 (на германски јазик)
15 јануари 2013 (на англиски јазик)

Проектот настанал со раздвојување од германската верзија во септември 2006 година со цел да се избегнат комерцијалните интереси. Го финансирало истоименото германско здружение, а активно е од 10 декември 2006 година.

Од средината на 2012 година повеќето од уредниците на верзијата Википатувања на англиски јазик, вклучувајќи ги повеќето од администраторите, одлучила да ги обедини Wikitravel и Wikivoyage заедниците во нов не-комерцијален проект. Поднесена е молба до фондацијата на Викимедија со цел да се истражи нивниот интерес за вдомување, а што потекнало од успешниот предлог, кој бил одобрен од страна на Фондацијата во октомври 2012 година.

Наводи уреди

  1. alexa.com Архивирано на 26 мај 2010 г. пров. 28 ноември 2019.
  2. „WikiVoyage, Wikipedia of travel guides, leaves beta to take on the travel industry“. Huffington Post. 1 јануари 2013. Посетено на 11 март 2015.

Надворешни врски уреди