Народна Социјалистичка Република Албанија

Република Албанија во периодот 1946-1992

Албанија (албански: Shqipëri/Shqipëria; Gheg Albanian[1] ), официјално Народна Социјалистичка Република Албанија (албански: Republika Popullore Socialiste e Shqipërisë) — социјалистичка држава со марксистичко-ленинистичка влада од 1946 до 1992 година.[2] Од 1944 до 1946 година, земјата била позната како Демократска влада на Албанија и од 1946 до 1976 година како Народна Република Албанија .

Народна Република Албанија
(1946–1976)
Republika Popullore e Shqipërisë  (албански)
Народна Социјалистичка Република Албанија
(1976–1998)
Republika Popullore Socialiste e Shqipërisë  (албански)

Знаме Грб
ГеслоTi Shqipëri, më jep nder, më jep emrin Shqipëtar
"Албанио, ти ми даваш чест, дај ми го името Албанsko"
 •
Proletarë të të gjitha vendeve, bashkohuni!
"Пролетарите од сите земји, обединете се!"
ХимнаHimni i Flamurit (албански)
(македонски: Химна на знамето)

Местоположба на Албанија
Главен градТирана
Уредување
 • 1946–90:
  Унитарна хоџаистичка еднопартиска социјалистичка земја
 • 1990–92:
  унитарна парламентарна социјалистичка република
Законодавство Народно Собрание
Валута Франга 1946–1947 албански лек 1947–1992
Повик. бр. 355

Во ското целиот овој период, земјата била управувана од Енвер Хоџа и Партијата на трудот на Албанија. Земјата била управувана со воспоставување сталинистички стил на државна администрација и придржувајќи се кон политиките кои го потенцирале националното единство и самоувереност . Патувањата и ограничувањата за визи ја направија Албанија една од најтешките земји за посета или патување. Во 1967 година, таа се прогласила за прва атеистичка држава во светот . Но, по завршувањето на комунистичкиот режим во 1991 година, практикувањето на религијата полека се зголемило.[3] Албанија била единствениот член на Варшавскиот пакт која официјално се повлекла од сојузот пред 1990 година, акција која била проследена со инвазијата на Варшавскиот пакт на Чехословачка во август 1968 година. Владата спровела реформи насочени кон модернизација на Албанија и тие резултирале со значителни придобивки во областа на индустријата, земјоделството, образованието, уметноста и културата, што придонело за општо зголемување на животниот стандард на албанското население. Сепак, овие случувања се совпаднале со политичката репресија од страна на тајната полиција, Сигурими, со цел да се спречи контрареволуција, што вклучувала отказ од работа, затвор во принудни работни логори и погубувања.[4] Првите повеќепартиски избори во Социјалистичка Албанија се одржале на 31 март 1991 година - комунистите добиле мнозинство во привремената влада, а првите парламентарни избори во земјата биле одржани на 22 март 1992 година[5]. Народна Социјалистичка Република Албанија била официјално распуштена на 28 ноември 1998 година по донесувањето на новиот Устав на Албанија.

Консолидација на моќ и првични реформи

уреди

На 29 ноември 1944 година, Албанија била ослободена од Националното ослободително движење (ЛНЦ)(на албански: Lëvizja Nacional-Çlirimtare LNC). Антифашистичкиот народноослободителен совет, формиран во мај, станал привремена влада на земјата.

Во владата, како ЛНЦ, доминирала двегодишната Комунистичка партија на Албанија, а првиот секретар на партијата, Енвер Хоџа, станал албански премиер. Од самиот почеток, владата на ЛНЦ прктикувала недискриен комунистички режим, ЛНЦ брзо се свртила кон консолидирање на својата моќ, ослободување на станарите и работниците во земјата и братска врска на Албанија со другите социјалистички земји. На кралот Зог I му било забрането трајно да се врати во Албанија.

 
Партизаните влегуваат во Тирана на 29 ноември 1944 година

Министерот за внатрешни работи, Кочи oxокс, „ термин за време на про- Југославија “, го водел судењето на многу некомунистички политичари, кои биле осудени како „ непријатели на народот “ и „ воени злосторници “.[6] Многумина биле осудени на смртна казна. Оние кои биле поштедени биле затворени со години во работни логори и затвори, а подоцна се сместувале на државните фарми изградени на отпадни мочуришта.

Во декември 1944 година, привремената влада донела закони кои дозволуваале на државата да ја регулира надворешната и домашната трговија, трговските претпријатија и неколкуте индустрии што ги поседува земјата. Законите санкционирале конфискација на имотот што припаѓа на политички прогонети луѓе и „непријатели на народот“. Државата, исто така, го експроприрала целиот имот на германски и италијански државјани, ги национализирала транспортните претпријатија и ги откажала сите отстапки доделени од претходните албански влади на странски компании.

Во август 1945 година, привремената влада ги усвоила првите привлечни земјоделски реформи во историјата на Албанија. 100 најголеми земјопоседници во земјата, кои контролирале близу третина од обработливото земјиште во Албанија, ги фрустрирале сите предлози за земјоделски реформи пред војната. Реформите на комунистите имале за цел да се „исцедат“ големите сопственици на земјиште од деловна активност, да добијат поддршка од селаните и да го зголемат производството на фармите за да избегнат глад . Владата ги поништила заостанатите земјоделски долгови, им овозможила на селаните пристап до евтина вода за наводнување и национализирани шуми и пасишта.

Според законот за аграрна реформа, кој распределил околу половина од обработливото земјиште во Албанија, владата им конфискувала имот што им припаѓал на отсутни земјопоседници и луѓе кои не зависат од земјоделството за живот. На неколкумина селани со земјоделски машини им било дозволено да задржат и до 40 хектари земја. Земјиштето на верските институции и селаните без земјоделска механизација било ограничено на 20 хекари. Конечно, на странците и селаните со мало земјиште им било дадено земјиште до 5 хектари иако тие морале да платат номинален надоместок. [ потребно е цитат ] Во декември 1945 година, Албанците избрале ново народно собрание, но на гласачите им бил претставен единствен список од Демократскиот фронт во кој доминирале комунистичката партија (претходно Националноослободително движење). Официјалните високи гласачки ливчиња покажале дека 92% од гласачкото тело гласале и дека 93% од гласачите избрале билет за Демократскиот фронт.

Собранието било свикано во јануари 1946 година. Првиот чин било официјално укинување на монархијата и прогласување на Албанија за „народна република“. Како и да е, како што е споменато погоре, земјата веќе била под комунистичката власт нешто повеќе од две години. По неколкумесечна лута расправа, собранието усвоила устав со кој се одразиле југословенските и советските устави. Неколку месеци подоцна, членовите на собранието избрале нова влада, што било симболично за континуираната консолидација на власта на Хоџа: Хоџа станал истовремено премиер, министер за надворешни работи, министер за одбрана и главен командант на армијата. Ѕоѕе станал министер за внатрешни работи и организациски секретар на партијата.

Кон крајот на 1945 и почетокот на 1946 година, Ѕоѕе и другите партиски тврдокорни сопартијци започнале пресметка со оние кои вршеле притисок за блиски контакти со Западот. Хоџа останал под контрола и покрај тоа што некогаш се залагал за враќање на односите со Италија, па дури и дозволувајќи им на Албанците да учат во Италија.

Владата презела големи чекори за воведување централно планирана економија во сталинистички стил во 1946 година. Ги национализирала сите индустрии, ја претворила надворешната трговија во владин монопол, ја довела скоро целата домашна трговија под државна контрола и забранила продажба на земјиште и трансфери. Планерите во новоформираната Комисија за економско планирање го нагласиле индустрискиот развој и во 1947 година владата го вовел Советскиот систем за пресметување на трошоците.

Албанско-југословенски тензии

уреди

До протерувањето на Југославија од Информбирото во 1948 година, Албанија била земја позната како југословенски сателит. По отфрлањето на договорот за албанскиот внатрешен Мукај во 1943 година под притисок на Југословените, албанските комунисти се откажале од нивните барања за југословенско отстапување на Косово во Албанија по војната. Во јануари 1945 година, двете влади потпишале договор со кој се утврдува Косово како југословенска автономна покраина. Наскоро потоа, Југославија станала првата земја што ја признала привремената влада на Албанија.

Во јули 1946 година, Југославија и Албанија потпишале договор за пријателство и соработка, кој брзо бил проследен со низа технички и економски договори кои ги поставиле темелите за интеграција на албанската и југословенската економија. Со договорите се предвидувало координација на економските планови на обете држави, стандардизирање на нивните монетарни системи и создавање на заеднички систем на цени и царинска унија. Толку близок бил југословенско-албанскиот однос што српскохрватскиот јазик станал задолжителен предмет во албанските средни училишта.

Југославија потпишала сличен договор за пријателство со Народна Република Бугарија, а маршалот Јосип Броз Тито и бугарскиот водач Георги Димитров разговарале за плановите за формирање на Балканска федерација која би ги вклучувала Албанија, Југославија и Бугарија. Југословенските советници влегле во албанските владини канцеларии и нејзините армиски седишта. Тирана била очајна од надворешната помош, а околу 20,000 тони југословенско жито помогнало да се спречи глад во земјата. Албанија исто така добила и 26,3 милиони американски долари од Управата за помош и рехабилитација на Обединетите нации веднаш по војната, но морала да се потпре на Југославија за помош за инвестиции и развој.

Заеднички албанско-југословенски компании биле создадени за рударство, изградба на железница, производство на нафта и електрична енергија и меѓународна трговија. Југословенските инвестиции довеле до изградба на рафинерија за шеќер во Корча, фабрика за преработка на храна во Елбасан, фабрика за коноп во Роговожја, рибинозница во Валона и печатарска куќа, телефонска размена и мелница за текстил во Тирана. Југословените исто така ја зацврстиле албанската економија плаќајќи трипати поголема од меѓународната цена за албанскиот бакар и други материјали.

Односите меѓу Албанија и Југославија започнале да се заладуваат, кога Албанците започнале да се жалат дека Југословените плаќаат премалку за албанските суровини и ја експлоатираат Албанија преку акционерските компании. Покрај тоа, Албанците барале инвестициски фондови за развој на лесни индустрии и рафинерија за нафта, додека Југословените сакале Албанците да се концентрираат на земјоделството и екстракцијата на суровините. Шефот на албанската Комисија за економски планирање и десничарот на Хоџа,[7] Нако Спиру, станал водечки критичар на напорите на Југославија за воспоставување на економска контрола над Албанија. Тито не им верувал на интелектуалците (Хоџа и неговите сојузници) на албанската партија и, преку Ѕоѕе и неговите лојалисти, се обидел да ги разоткрие.

Во 1947 година, Југославија постапила против анти-југословенските албански комунисти, вклучувајќи ги и Хоџа и Спиру. Во мај Тирана објавила апсење, судење и осуда на девет члена на Собранието на земјата, сите познати по спротивставувањето на Југославија, под обвинение за антидржавни активности. Еден месец подоцна, Централниот комитет на Комунистичката партија на Југославија го обвинил Хоџа дека ги следи „независните“ политики и го врти албанскиот народ против Југославија. Ова било најблискиот момент некогаш за Хоџа да се отстрани од власта. Очигледно, обидувајќи се да купи поддршка во рамките на албанската комунистичка партија, Белград ги проширил кредитите во Тирана, во вредност од 40 милиони американски долари, што е еднакво на 58% од државниот буџет во Албанија во 1947 година. Една година подоцна, кредитите на Југославија учествувале со речиси половина од државниот буџет на Албанија во 1948 година. Односите се влошиле во есента, кога комисијата на Спиру изработила економски план што ја нагласувала самодоволноста, лесната индустрија и земјоделството. Југословените се жалеле повторно. Потоа, на состанокот на албанскиот економски централен комитет во ноември 1947 година, Спиру се нашол под сериозни критики, кои ги предводел Ѕоѕе. Поради неуспехот да добие поддршка од кој било во партијата, тој се самоубил уште следниот ден.[8]

Незначајноста на ставот на Албанија во комунистичкиот свет била јасно истакната кога новите источноевропски нации не ја поканиле Партијата на трудот на Албанија на основачкиот состанок на Информбирото во септември 1947 година. Наместо тоа, Југославија ја претставувала Албанија на состаноците. Иако Советскиот Сојуз дал ветување на Албанија за изградба на мелници за текстил и шеќер и други фабрики и обезбедување земјоделски и индустриски машини за Албанија, Јосиф Сталин му кажал на Милован Ѓилас, во тоа време висок член на комунистичката хиерархија на Југославија, дека Југославија треба да ја „проголта „Албанија.

Про-југословенската фракција имала одлучувачка политичка моќ во Албанија уште во 1948 година. На партискиот пленум во февруари и март, комунистичкото раководство гласало за спојување на албанската и југословенската економија и милиција. Хоџа дури и го осуди и Спиру за обидот да ги уништи албанско-југословенските односи. За време на состанокот на партиското политичко биро ( Политбиро ) еден месец подоцна, Ѕоѕе дал апел до Белград да ја признае Албанија како седма југословенска република. Меѓутоа, кога Коминтерната ја исфрлила Југославија на 28 јуни, Албанија направила брза реакција во својата политика кон Југославија. Три дена подоцна, Тирана им дала на југословенските советници во Албанија 48 часа да ја напуштат земјата, ги укинала сите билатерални економски договори со соседот и започнала со вирулентен анти-југословенски пропаганден период, кој го претворил Сталин во албански национален херој, Хоџа во воин против странска агресија и Тито во империјалистичко чудовиште.

Албанија влегла во орбитата околу Советскиот Сојуз, а во септември 1948 година Москва изјавила дека ќе ја компензира изгубената југословенска помош. Промената се покажала како придобивка за Албанија затоа што Москва имала многу повеќе што да и понуди на Албанија од тврдокорниот Белград. Фактот дека Советскиот Сојуз немал заедничка граница со Албанија, исто така се повикувал на албанскиот режим бидејќи на Москва и било отежнето да врши постојанен притисок врз Албанија поради далечината. Во ноември на Првиот партиски конгрес на Албанската партија на трудот (АПЛ), поранешната албанска комунистичка партија која се преименува по сугестија на Сталин, Хоџа вината за неволјите на земјата ја префрлил на Југославија и Ѕоѕе кој бил отпуштен од функцијата министер за внатрешни работи на Албанија во октомври, и заменет со Мехмет Шеху . По тајното судење во мај 1949 година, Ѕоѕе бил погубен. Последователните анти-титовистички чистки во Албанија довеле до ликвидација на 14 членови на Централниот комитет од 31 лице на партијата и 32 од 109 заменици на Народното собрание. Севкупно, партијата протерала околу 25% од своите членови. Југославија одговорила со започнување на противнапад преку пропаганда и откажување на нејзиниот договор за пријателство со Албанија и во 1950 година ја повлекла својата дипломатска мисија од Тирана.

Влошување на односите со Западот

уреди

Односите на Албанија со Западот се влошиле по одбивањето на комунистичкиот режим да дозволи слободни избори во декември 1945 година. Албанија го ограничила движењето на Соединетите држави и британскиот персонал во земјата, обвинувајќи ги дека тие поттикнале антикомунистички востанија на северните планини. Велика Британија во април објавила дека нема да испрати дипломатска мисија во Тирана; САД ја повлекле мисијата во ноември; и САД и Велика Британија се спротивставиле на приемот на Албанија во ООН (ООН). Албанскиот режим се плашел дека САД и Велика Британија, кои ги поддржувале антикомунистичките сили во тековната граѓанска војна во Грција, ќе ги поддржат грчките барања за територија во јужна Албанија ; а вознемиреноста се зголемила во јули кога резолуцијата на Сенатот на САД ги поддржала грчките барања.[9]

Голем инцидент меѓу Албанија и Велика Британија избувнал во 1946 година откако Тирана ја презела надлежноста на каналот помеѓу албанското копно и грчкиот остров Крф . Велика Британија ја предизвикал на Албанија со пуштање на четири уништувачи во каналот. Два од бродовите биле погодени од мини на 22 октомври 1946 година, а 44 членови на екипажот починале. Велика Британија се пожалила пред ООН и Меѓународниот суд на правдата, кој во својот прв случај дотогаш донел пресуда против Тирана.

По 1946 година, САД и Велика Британија започнале со спроведување на детален таен план за соборување на албанскиот комунистички режим со поддршка на антикомунистичките и кралските сили во земјата. До 1949 година, САД и британските разузнавачки организации соработувале со кралот Зог. Тие регрутирале албански бегалци и емигранти од Египет, Италија и Грција; ги обучувале во Кипар, Малта и Сојузна Република Германија (Западна Германија ); и ги инфилтрирале во Албанија. Герилските единици влегле во Албанија во 1950 и 1952 година, но албанските безбедносни сили ги убиле или ги заробиле сите. Ким Филби, советски двоен агент, кој работел како офицер за врски меѓу британската разузнавачка служба и Централната разузнавачка агенција на САД, открил детали за планот за инфилтрација во Москва, а нарушувањето на безбедноста однело животи на околу 300 инфилтриратори.

После бранот на субверзивна активност, вклучително и неуспешната инфилтрација и бомбардирањето во март 1951 година на советската амбасада во Тирана, албанскиот режим спровел остри внатрешни мерки на безбедност. Во септември 1952 година, собранието донело казнен законик со кој се бара смртна казна за секој над единаесет години, кој бил прогласен за виновен за заговор против државата, оштетување на државен имот или за сторена економска саботажа. Политичките погубувања биле вообичаени и меѓу 5.000 и 25.000 луѓе биле убиени вкупно во периодот на комунистичкиот режим.[10][11][12]

Во советската сфера

уреди

Албанија станала зависна од советската помош, посебно откако се расипиле односите со Југославија во 1948 година. Во февруари 1949 година, Албанија добила членство во организацијата на комунистичкиот блок за координација на економското планирање, Советот за заемна економска помош (Комекон). Тирана наскоро склучила договори за трговија со Полска, Чехословачка, Унгарија, Романија и Советскиот Сојуз . Техничките советници од Советскиот Сојуз и Источна Европа започнале да работата во Албанија, а Советскиот Сојуз исто така испратил и воени советници во Албанија и изградил подморница на островот Сазан . По советско-југословенскиот расцеп на односите, Албанија и Бугарија останале единствените земји што Советскиот Сојуз можел да ги искористи за да инкасира воен материјал на комунистите кои се борат во Грција . Сепак, земјата имала мала стратешка вредност и немала што да му понуди на Советскиот Сојуз, а соработката постепено започнала да се намалува кога се развивала технологијата за јадрено оружје.

За да му оддадат почит на Сталин, албанските владетели имплементирале елементи на сталинистичкиот економски систем. Во 1949 година Албанија ги усвоила основните елементи на Советскиот фискален систем, според кои државните претпријатија од својот профит треба да платат директен придонес кон трезорот и да зачуват удел овластен за само-финансирани инвестиции и други цели. Во 1951 година албанската влада го започнала својот прв петгодишен план, во кој се потенцирало експлоатирањето на нафтените, хромитите, бакарот, никелот, асфалтот и јагленот на земјата ; проширување на производството на електрична енергија и електрична мрежа; зголемување на земјоделското производство ; и подобрување на транспортот . Владата започнала програма за брза индустријализација по Вториот Конгрес на АПЛ и кампањата за присилна колективизација на земјоделско земјиште во 1955 година. Во тоа време, приватните фарми сè уште произведувале околу 87% од земјоделското производство во Албанија, но до 1960 година истиот процент веќе доаѓал од колективните или државните фарми.

Советско-албанските односи останале топли во последните години од животот на Сталин, иако Албанија била економска зависна од Советскиот Сојуз. Албанија ја спроведувала целата своја надворешна трговија со државите од Источна Европа во 1949, 1950 и 1951 година - и над половина од својата трговија со самиот Советски Сојуз. Заедно со своите сателити, Советскиот Сојуз давал финансиски средства со долгорочни грантови.

Иако била далеку зад западната практика, здравствената заштита и образованието значително се подобриле за 1,2 милиони луѓе во Албанија во раните 50-ти години на минатиот век. Бројот на албански лекари се зголемил за една третина на околу 150 на почетокот на деценијата (иако односот лекар-пациент останал неприфатлив од повеќето стандарди), а државата отворила нови медицински установи за обука. Бројот на болнички кревети се зголемил од 1.765 во 1945 година на околу 5.500 во 1953 година. Подобрата здравствена заштита и животните услови создале подобрување на лошата стапка на смртност кај новороденчињата во Албанија, со што се намалила од 112,2 смртни случаи на 1.000 живородени раѓања во 1945 година на 99,5 смртни случаи на 1.000 родени во 1953 година. Образовниот систем, алатка за размножување на комунизмот и создавање на академски и технички кадри неопходни за изградба на социјалистичка држава и општество, исто така, значително се подобрил. Бројот на училишта, наставници и ученици двојно се зголемил помеѓу 1945 и 1950 година. Неписменоста се намали од можеби 85% во 1946 година на 31% во 1950 година. Советскиот Сојуз обезбедувал стипендии за албански студенти и доставувал специјалистички и наставни материјали за подобрување на наставата во Албанија. Државниот универзитет во Тирана (подоцна Универзитетот во Тирана ) бил основан во 1957 година и Албанската академија на науките се отворила 15 години подоцна.

Сталин починал во март 1953 година и очигледно стравувајќи дека соборувањето на Советскиот владетел може да ги охрабри соперниците во редовите на албанската партија, ниту Хоџа ниту Шеху не ризикувале да патуваат за Москва за да присуствуваат на неговиот погреб . Последователната постапка на Советскиот Сојуз која довела до зближување со омразените југословени, дополнително ги загрижила на албански водачи. Тирана наскоро се нашла под притисок од Москва да го стори истото, и да го ископира новиот советски модел за колективно водство . Во јули 1953 година, Хоџа им ги предал местата за надворешни работи и одбрана на лојалните следбеници, но тој го задржал и највисокото место на партијата и на Премиерската функција до 1954 година, кога Шеху станал премиер на Албанија. Советскиот Сојуз, реагирајќи со обид да го подигне моралот на албанските водачи, ги зацврстил дипломатските односи помеѓу двете земји на амбасадорско ниво.

И покрај некои првични изрази на воодушевување, Хоџа и Шеху верувале во програмите на т.н.„мирен соживот “ на Никита Хрушчов и „различни патишта кон социјализмот“ затоа што се сметало дека тие претставуваат закана дека Југославија повторно може да се обиде да ја преземе контролата врз Албанија. Исто така, Хоџа сметал дека Москва можеби претпочита помалку догматски владетели во Албанија. Тирана и Белград ги обновиле дипломатските односи во декември 1953 година, но Хоџа ги одбил повторуваните апели на Хрушчов да го рехабилитира посмртно про-југословенски настроениот Ѕоѕе како гест кон Тито. Наместо тоа, албанското дуо ја засилила својата позиција во секојдневниот живот на Албанците во земјата и ја оставила пропагандната војна со Југословените настрана. Во 1955 година Албанија станала основачки член на Варшавскиот договор, попознат како Варшавскиот пакт. Иако пактот претставувал првото ветување што Албанија го добила од која било од комунистичките земји за да ги брани своите граници, договорот не направил ништо за да ја убеди длабоката недоверба на албанските водачи кон Југославија .

Хоџа и Шеху го привлекле длабокиот страв на Албанците од југословенската доминација да останат на власт за време на затоплувањето на односите по дваесеттиот Конгрес на Комунистичката партија на Советскиот Сојуз во 1956 година, кога Хрушчов ги осудил злосторствата на Сталин во неговиот „ таен говор “. Хоџа го бранел Сталин и ја обвинил Југославија за ерес и за неволјите што го „вознемириле“ комунизмот, вклучувајќи ги и нарушувањата во Полска и бунтот во Унгарија во 1956 година. Хоџа безмилосно започнал чистка кон партиски умерени просоветски и про-југословенски настроени членови, и ја засилил својата анти-југословенска реторика по патувањето во април 1957 година во Москва, каде што добил околу 105 милиони американски долари и околу 7,8 милиони американски долари како дополнителна помош за храна. Сепак, до 1958 година, Хоџа повторно се пожалил на „фашизмот“ на Тито и „геноцидот“ врз Албанците во Косово . Тој, исто така, се зафатил за планот на Комекон за интегрирање на источноевропските економии, повикувајќи ја Албанија да произведува земјоделски добра и минерали, наместо да го нагласи развојот на тешката индустрија. На дводневната посета на Албанија во 1959 година, Хрушчов, наводно, се обидел да ги убеди Хоџа и Шеху дека нивната земја треба да се стремат да стане „овоштарник на социјализмот “.[се бара извор] [ потребно е цитат ]

Во кинеската сфера

уреди
 
Енвер Хоџа во 1971 година
 
Бункерите во Албанија се изградени за време на владеењето на Хоџа за да се избегне можноста за надворешни инвазии. До 1983 година, околу 173.371 бетонски бункери биле расфрлани низ целата земја.[13]

Албанија имала улога во Кинеско-советскиот раскол што далеку ја надминало нејзината големина или важност во комунистичкиот свет. До 1958 година Албанија застанала на страната на Народна Република Кина (ПРЦ) спротивставувајќи се на Москва за прашањата на мирен соживот, десталинизација и „ посебен пат до социјализмот “ на Југославија преку децентрализација на економскиот живот . Советскиот Сојуз, другите источноевропски земји и Кина понудиле голема помош на Албанија. Советските водачи исто така ветиле дека ќе изградат голема палата на културата во Тирана како симбол на „љубовта и пријателството“ на Советскиот народ кон Албанците. Но, и покрај овие гестови, Тирана била незадоволна од економската политика на Москва кон Албанија. Хоџа и Шеху очигледно одлучиле или во мај или во јуни 1960 година дека Албанија е уверена во кинеската поддршка, и кога избувнала остра полемика помеѓу НР Кина и Советскиот Сојуз, тие отворено застанале на страната на Кина. Рамиз Алија, во тоа време кандидат-член на Политбирото и советник на Хоџа за идеолошки прашања, имал истакната улога во оваа реторика.

Сино-советскиот раскол во голема мера се заострил во јуни 1960 година на конгресот на романската работничка партија, на кој Хрушчов се обидел да ја обезбеди осудата на Пекинг . Делегацијата на Албанија, сама меѓу европските делегации, ги поддржала кинезите. Советскиот Сојуз веднаш се одмаздил организирајќи кампања за соборување на Хоџа и Шеху во летото 1960 година. Москва ги намалила ветуваните испораки на жито во Албанија за време на сушата, а советската амбасада во Тирана строго ја охрабрила про-советската фракција во Партијата на трудот на Албанија (АПЛ) да зборува против про-кинескиот став на партијата. Москва, исто така, очигледно се вклучила во заговор во рамките на АПЛ за насилно да ги собори Хоџа и Шеху од власт. Но, со оглед на нивната тесна контрола врз партиската машинерија, армијата и тајната полиција на Шеху, Дирекцијата за државна безбедност (Директорија на Сигуритим на Шпетит Сигуримими ), двајцата албански водачи лесно ја искористиле заканата. Четири про-советски албански водачи, меѓу кои и Теме Сејко и Тахир Деми, на крајот биле осудени и погубени. НР Кина веднаш започнала да се подготвува за откажување на советските пратки со пченица и покрај недостаток на девизи и сопствени економски тешкотии.

Албанија повторно се нашла на страната на Народна Република Кина кога започнал нападот врз раководството на Советскиот Сојуз на меѓународното комунистичко движење на конференцијата во Москва во ноември 1960 година на 81 комунистичка партија во светот. Хоџа се спротивставил на Хрушчов и го нападнал за неговото наводно охрабрување на грчките аспирации кон јужна Албанија, за сеење раздор во рамките на АПЛ и армијата и за економска уцена. „Советските стаорци беа во можност да јадат додека албанскиот народ умираше од глад“, изјавил Хоџа, осврнувајќи се на намерно одложените испораки на советското жито. Комунистичките водачи лојални на Москва го опишале говорот на Хоџа како „гангстерски“ и „инфантилен“, а говорот ја изгаснал секоја шанса за договор меѓу Москва и Тирана.Про-советските комунистички партии, неподготвени директно да се спротивстават на НР Кина, го критикувале Пекинг со осудување на Албанија. Комунистичката Кина, од своја страна, честопати ја искажувала важноста на хармонизацијата на Албанците против Советскиот Сојуз и Југославија, кои Тирана ги нарекла „социјалистички пекол“.

 
Мао Цедонг и Хоџа во 1956 година

Хоџа и Шеху ја продолжиле својата пропаганда против Советскиот Сојуз и Југославија на Четвртиот Конгрес на партијата на АПЛ во февруари 1961 година. За време на конгресот, албанската влада ги објавила широките контури на Третиот петгодишен план на земјата (1961–65), кој издвоил 54% од целата инвестиција во индустријата, со што ја отфрлил желбата на Хрушчов да ја направи Албанија пред сè земјоделски производител. Москва одговорила со откажување на програмите за помош и кредитни грантови за Албанија, но Кинезите повторно дошле за да и помогнат на земјата.

По дополнителните остри размени меѓу советските и кинеските делегати за прашањето околу Албанија, Комунистичката партија на 22-иот Кконгрес во октомври 1961 година, повторно ги обвинил албанските водачи, посебно за погубувањето на просоветскиот член на Албанската комунистичка партија на Политбирото Лири Гега, по кое Советскиот Сојуз конечно ги прекинал дипломатските односи со Албанија во декември. Тогаш Москва ги повлекла сите советски економски советници и техничари од земјата, вклучително и оние што работеле на Палатата на културата и ги стопирале пратките за потрошен материјал и резервни делови за опрема што веќе биле во Албанија. Покрај тоа, Советскиот Сојуз продолжил да ги расклопува своите поморски инсталации на островот Сазан, процес што започнал уште пред прекинот на односите.

Комунистичка Кина повторно и компензирала на Албанија за загубата на советската економска поддршка, снабдувајќи околу 90% од деловите, прехранбените производи и другите добра што ги ветувал Советскиот Сојуз. Пекинг им позајмил на Албанците пари со поповолни услови од Москва, и, за разлика од советските советници, кинеските техничари заработувале со иста мала плата како и албанските работници и живеејле во слични куќи. Исто така, Кина и ја доставила на Албанија големата радио-преносна станица од која Тирана со децении ги упатувала фалбите кон Сталин, Хоџа и Мао Цетонг . Од своја страна, Албанија и се однесувала како главен портпарол на комунистичка Кина во ООН. Сепак, за изненадување на Албанија, кинеската опрема и техничари не биле толку софистицирани како советските производи и советници што ги замениле. Иронично, јазичната бариера дури ги принудила на кинеските и албанските техничари да комуницираат на руски јазик. Албанците повеќе не учествувале во активности на Варшавскиот пакт или на Комекон . Меѓутоа, другите источноевропски комунистички нации не ги прекинале дипломатските или трговските врски со Албанија. Во 1964 година, Албанците отишле дотаму што ја искористиле празната советска амбасада во Тирана, а албанските работници продолжиле самостојно да ја градат Палатата на културата.

Преминувањето од Советскиот Сојуз предизвикало катастрофа на албанската економија. Половина од увозот и извозот биле насочени кон советските добавувачи и пазари, така што изворите на односите на Тирана со Москва ја приближиле надворешната трговија на Албанија во близина на колапс, бидејќи Кина се покажала како неспособна за навремена испорака на ветените машини и опрема. Ниската продуктивност, лошото планирање, лошото работење и неефикасното управување со албанските претпријатија станале појасни по повлечената помош од Советскиот Сојуз и Источна Европа. Во 1962 година, албанската влада вовела програма за штедење, апелирајќи до народот да ги зачува ресурсите, да ги намали трошоците за производство и да ги заборави непотребните инвестиции.

Повлекување од Варшавскиот пакт

уреди

Во октомври 1964 година, Хоџа го поздравил падот на Хрушчов од власта, а новите водачи на Советскиот Сојуз направиле установи кон Тирана. Сепак, наскоро станало јасно дека новото советско раководство нема намера да ги промени своите основни политики за да и одговара на Албанија и односите не успеале да се подобрат. Со децении, пропагандата на Тирана продолжила да се однесува кон советските функционери како „предавнички ревизионисти“ и „предавници на комунизмот“, а во 1964 година, Хоџа рекол дека условите на Албанија за помирување биле советско извинување на Албанија и обесштетување за штетата што таа и ја нанела на Албанија, а исто така се расправало и во врска со предлозите што Албанија треба да се фокусира на земјоделството на штета на индустрискиот развој. Советско-албанските односи продолжиле со нови падови по инвазијата на Варшавскиот пакт на Чехословачка во 1968 година, а Албанија сметала дека Советскиот Сојуз станал премногу либерален од смртта на Јосиф Сталин . Инвазијата послужила како главна точка и во рок од еден месец (септември 1968 година) Албанија официјално се повлекла од Варшавскиот пакт .[14] Леонид Брежњев не се обидел да ја присили Албанија да остане.

Културна и идеолошка револуција

уреди
 
Албански постер во 1978 година: Марксизам-ленинизам: Победоносно знаме
 
Планината Шпирагу, со натпис Енвер Хоџа

Во средината на 1960-тите, водачите во Албанија станале претпазливи на заканата за нивната моќ поради растечктаа бирократија . Партиската дисциплина еродирала. Луѓето се жалеле за злоупотреба, инфлација и стока со низок квалитет. Писателите се оддалечиле од православието на социјалистичкиот реализам, кој барал уметноста и литературата да служат како инструменти на владата и партиската политика. Како резултат на тоа, откако Мао Цедонг ја започнал Културната револуција во Кина во 1966 година, Хоџа започнал своја културна и идеолошка револуција. Албанскиот водач се концентрирал на реформи во војската, владината бирократија и економијата, како и на создавање нова поддршка за неговиот систем. Режимот ги укинал воените редови, ги вовел политичките комесари во војската и се откажал од професионализмот на армијата. Оградувајќи се против „менталитетот на белите јаки“, властите, исто така, ги намалиле платите на службениците на средно и високо ниво, ги испуштиле администраторите и специјалистите од работните места и ги испраќале таквите лица да работат во фабриките и полињата. Шест министерства, вклучително и Министерството за правда, биле елиминирани. Колективизацијата на фармите дури се проширила и во оддалечените планини. Покрај тоа, владата ги нападнала дисидентните писатели и уметници, го реформирала својот образовен систем и генерално ја зацврстила изолацијата на Албанија од европската култура во обид да ги задржи странските влијанија.

По 5-от Конгрес на Партијата на трудот на Албанија и говорот на Енвер Хоџа на 6 февруари 1967 година, властите започнале насилна кампања за гаснење на религиозниот живот во Албанија, тврдејќи дека религијата ја поделила албанската нација и ја држела во заостанатост.[15] Студентски агитатори ги „прочистиле“ селата, принудувајќи ги Албанците да престанат да ја практикуваат својата вера. И покрај поплаките, дури и од членовите на АПЛ, сите цркви, џамии, манастири и други верски институции биле затворени или претворени во магацини, гимназии и работилници до крајот на годината. Специјална уредба ги укинала повелбите со кои работеле главните верски заедници во земјата. Кампањата кулминирала со соопштение дека Албанија станала прва атеистичка држава во светот, подвиг кој бил прогласен како едно од најголемите достигнувања на Енвер Хоџа.[16] Додека албанскиот Устав официјално гарантирал слобода на религија на албанскиот народ до тогаш, верската слобода била практично непостоечка после 1967 година. Уставот на Народна социјалистичка Република Албанија во 1976 година подоцна пропишал во член 37 дека „државата не признава никаква религија и поддржува атеистичка пропаганда со цел поттикнување на научно-материјалистичкиот свет на перспектива кај луѓето“ и членот 55 експлицитно забранил формирање на „кој било тип на организација на фашистички, антидемократски, религиозен и антисоцијалистички карактер “и дека„ фашистичка, антидемократска, религиозна, воена борба и антисоцијалистички активности и пропаганда, како и поттикнување национализам е забрането “.[17]

На 1 ноември 1967 година, Енвер Хоџа во својот Извештај доставен до седмиот Конгрес на Партијата на трудот на Албанија ги потврдил активностите на Централниот комитет на партијата дека Уставот од 1976 година е олицетворение на слободната волја на албанскиот народ, затоа што оригиналниот демократијата била неопходна за да постои социјализам. Тој рекол дека, „широките маси на работните луѓе слободно ги претставуваат своите гледишта за новиот Основен закон на нашата држава на диктатурата на пролетаријатот. Околу 1.500.000 луѓе, практично целата возрасна популација во земјата, учествуваше на состаноците што се одржаа, а околу 300.000 луѓе придонесоа во дискусијата. . . Големата популарна дискусија, која се одликува со бесплатно и плодно исфрлање на мислењата, со жива и конструктивна дебата, беше јасен израз на нашата социјалистичка демократија во акција и вистински суверенитет на народот. Тоа покажа во пракса дека во социјалистичка Албанија народот е господар, дека ништо не се прави против нивната волја. “ [18] Бројните сведоштва на оние што страдале под религиозно прогонство од оваа ера,[19] сепак, фрлаат сериозни сомнежи во тоа колку било „бесплатно и плодно“ исфрлањето на мислењата во оваа голема дебата, и следствено како критичарите на режимот, вистински социјалистички карактер на албанската социјалистичка демократија.

За време на Културно-идеолошката револуција, традиционалните сродни врски во Албанија, кои биле во центарот на патријархалното семејство, биле разнишани од повоената репресија на водачите на клановите, колективизацијата на земјоделството, индустријализацијата, миграцијата од село во урбаните области и сузбивањето на религијата. Повоениот режим донел радикална промена во статусот на жените во Албанија . Сметани како граѓани од втора класа во традиционалното албанско општество, жените најголем дел од работата ја вршиле од дома и тие исто така работеле во повеќето полиња. Пред Втората светска војна, околу 90% од жените во Албанија биле неписмени, а во многу области, тие биле сметани за лична сопственост на мажот, според античките племенски закони и обичаи. За време на Културно-идеолошката револуција, партијата ги охрабрила жените да земат работа надвор од своите домови, во обид да го надоместат недостигот на работна сила и да го надминат нивниот конзервативизам . Самиот Хоџа изјавил дека секој што го прегазил ова право на жените, треба да биде „фрлен во оган“.

Самоувереност

уреди
 
Драч во 1978 година

Албанско-кинеските односи доживеале стагација во 1970 година, и кога азискиот гигант започнал да се повлекува од изолацијата и Културната револуција во раните 1970-ти, Мао и останатите водачи на комунистите во Кина повторно ја преиспитале својата заложба кон малата Албанија. Како одговор на тоа, Албанија започнала да ги шири своите контакти со надворешниот свет. Албанија ги отворила трговските преговори со Франција, Италија и неодамна независните азиски и африкански држави, а во 1971 година ги нормализирала односите со Југославија и Грција . Албанските водачи се вознемириле од контактите на Народна Република Кина со САД во раните 1970-ти, а нејзините медиуми и радио го игнорирале патувањето на претседателот Ричард Никсон во Пекинг во 1972 година . Албанија активно работела на намалување на нејзината зависност од комунистичка Кина со диверзифицирање на трговијата и подобрување на дипломатските и културните односи, особено со Западна Европа . Но, Албанија ја избегнала Конференцијата за безбедност и соработка во Европа и била единствената европска земја што одбила да учествува на Хелсиншката конференција од јули 1975 година. Набргу по смртта на Мао во 1976 година, Хоџа го критикувал новото раководство, како и прагматичката политика на Пекинг кон САД и Западна Европа. Кинезите возвратиле поканувајќи го Тито да го посети Пекинг во 1977 година и да стави крај на програмите за помош за Албанија во 1978 година.

 
Центарот на Тирана во 1978 година, со пароли и пропаганда на сите главни згради

Кинеско-албанскиот раскол ја оставил Албанија без странски добродетел. Албанија ги игнорирала повиците за нормализирање на односите од САД и Советскиот Сојуз. Наместо тоа, Албанија ги проширила своите дипломатски врски со Западна Европа и земјите во развој и, исто така, започнлаа да го нагласува принципот на самоувереност како клуч на стратегијата на земјата за економски развој. Како и да е, Албанија немала многу свои ресурси, а претпазливото отворање на Хоџа кон надворешниот свет не било доволно за зајакнување на албанската економија, а новонастанатите движења за промена се разбудиле во Албанија. Без кинеска или советска помош, земјата започнала да доживува широки недостатоци на сè, од делови за машини до пченица и добиточна храна. Инфраструктурата и животниот стандард почнале да пропаѓаат. Според Светската банка, во текот на поголемиот дел од осумдесеттите години од минатиот век, Албанија заработила околу 750 американски долари бруто-национален производ по глава на жител. Бидејќи здравјето на Хоџа се влошило, се појавиле пригушени повици за опуштање на партиските контроли и поголема отвореност. Како одговор, Хоџа лансирал нова серија чистки што ги отстранило министерот за одбрана и многу високи воени претставници од своите позиции. Една година подоцна, Хоџа ги расчисти министрите кои биле одговорни за економијата на земјата и ги заменил со помлади луѓе.

Бидејќи Хоџа започнал да има сè повеќе здравствени проблеми, тој постепено се повлекол од државните работи и своите одлуки ги зимал во отсуство од јавниот живот. Во меѓувреме, тој започнал да размислува за негов наследник. Тој работел на институционализирање на своите политики, со надеж дека ќе го фрустрира секој обид што неговите наследници би можеле да го направат за да се ослободи од сталинистичкиот пат.. Во декември 1976 година, Албанија го усвоила својот втор сталинистички устав на повоената ера. Документот гарантирал слободата на говорот, печатот, организацијата, здруженијата и собирање на Албанците. Уставот продолжил да ја потенцира националната гордост и единство, идејата за автаркија била загарантирана со закон и на владата и било забрането да се бара финансиска помош или кредити или формирање на заеднички компании со партнери од капиталистичките или ревизионистичките комунистички земји. Преамбулата на уставот, исто така, се осврнувала и на темелите на религиозното верување кое било укинато во Албанија.

Во 1980 година, Хоџа го избрал на Рамиз Алија да го наследи како комунистички патријарх во Албанија, гледајќи на неговиот долгогодишен другар Мехмет Шеху во втор план . Хоџа најпрво се обидел да го убеди Шеху доброволно да се повлече, но кога овој потег не успеал, Хоџа договорил сите членови на Политбирото да го нападнат за тоа што му дозволил на неговиот син да се сврши со ќерка на некогашното буржоаско семејство. Шеху наводно извршил самоубиство на 18 декември 1981 година. Некои се сомневаат дека Хоџа го убил. Хоџа ја уапсил сопругата на Шеху и трите сина, од кои едниот се самоубил во затвор.[20] Во ноември 1982 година, Хоџа објавил дека Шеху истовремено работел како странски шпион за разузнавачките агенции на САД, Британија, Русија и Југославија и го обвинил дека имал план за атентатот врз самиот Хоџа. „Тој беше погребан како куче“, напиша Хоџа во албанското издание на својата книга „Титоитите“ .

Во 1983 година, Хоџа се откажал од многу од своите должности заради лошата здравствена состојба, а Алија ја презел одговорноста за албанската администрација. Алија опширно патувал низ Албанија, се залагал за Хоџа на големите настани. Хоџа починал на 11 април 1985 година. Алија го наследил Хоџа на претседателството и станал правен секретар на АПЛ два дена подоцна. Во догледно време, тој станал доминантна фигура во албанските медиуми, а неговите пароли биле насликани со црвени букви на патокази низ целата земја.

Транзиција

уреди

По смртта на Хоџа, Рамиз Алија ја одржувал цврстата контрола врз земјата и нејзиниот безбедносен апарат, но очајната економска состојба во Албанија барала Алија да воведе некои реформи. Продолжувајќи ја политиката поставена од Хоџа, Алија ги воспоставил повторно воспоставените дипломатски односи со Западна Германија како замена на помош за развој и тој исто така им се придружил и на Италија и Франција .[20] Многу постепено и малку реформи се интензивирале кога Михаил Горбачов ги вовел своите нови политики на гласност и перестројка во Советскиот Сојуз, кулминирајќи со падот на Берлинскиот Ѕид во ноември 1989 година и распадот на комунистичките влади низ Средна и Источна Европа .

Откако Николае Чаушеску (водач на комунистичка Романија ) бил погубен во револуција во декември 1989 година, Алија ги забрзал неговите реформи, очигледно загрижен за насилството и неговата судбина ако не се направат радикални промени. Тој го потпишал Хелсиншкиот договор (кој бил потпишан од други земји во 1975 година) со кој се почитуваат некои човекови права . На 11 декември 1990 година, под огромен притисок од студентите и работниците, Алија објавил дека Партијата на трудот го напуштила гарантираното право на владеење, дека може да се формираат други партии, а слободните избори ќе се одржат во пролетта 1991 година.

Партијата на Алија победила на изборите на 31 март 1991 година - првите слободни избори одржани во земјата.[5] Сепак, било јасно дека промената нема да биде запрена. Позицијата на комунистите била потврдена уште во првиот круг на изборите според привремениот закон од 1991 година, но два месеци подоцна, паднала за време на генералниот штрајк. Комитетот за национален спас ја презел власта, но, исто така, се распаднал во рок од шест месеци. На 22 март 1992 година, комунистите биле поразени од Демократската партија на националните избори. Промената од диктатурата во демократија дошла со многу предизвици. Демократската партија морала да ги спроведе реформите што ги ветила, но тие биле или премногу бавни или не ги решиле проблемите на земјата, така што луѓето биле разочарани кога нивните надежи за брз просперитет станале неисполнети.

На општите избори од јуни 1996 година Демократската партија се обидела да освои апсолутно мнозинство манипулирајќи со резултатите. Оваа влада се распаднала во 1997 година, во пресрет на дополнителни колапси на пирамидалните шеми и распространетата корупција, што предизвикало хаос и бунт низ целата земја . Владата се обидела да го задуши бунтот со воени сили, но обидот не успеал, заради долгорочната корупција на вооружените сили, принудувајќи ги другите нации да интервенираат. Согласно привремениот основен закон од 1991 година, Албанците го ратификувале уставот во 1998 година, воспоставувајќи демократски систем на управување заснован врз владеењето на правото и гарантирајќи ја заштитата на основните човекови права.[21]

Наследство

уреди

Политиките што ги водел Енвер Хоџа и неговите следбеници влијаеле врз политичката и економската мисла ширум светот. Така, хоџистичките партии биле основани во многу земји и тие ја засновале својата идеологија врз идеите на Енвер Хоџа за тоа како треба да се гради комунистичка држава и да го прифатат неговото строго придржување кон марксизмот - ленинизмот .

Список на водачи

уреди

Генерални секретари на Партијата на трудот на Албанија :

Претседатели на Президиумот на Народното собрание :

Премиери :

 • Енвер Хоџа (1946-1954)
 • Мехмет Шеху (1954–1981)
 • Адил Чарчани (1981-1991)

Војска

уреди

Албанската народна армија ( албански: Ushtria Popullore Shqiptare , UPS ) била термин за националната армија на Народната социјалистичка Република Албанија од 1946 до 1990 година. По повлекувањето од активностите на Варшавскиот пакт во 1968 година, таа спроведувала самоуверена политика за национална одбрана, станувајќи една од најсилните вооружени сили на Балканот . таа била распуштена во 1990 година и се задржила во сегашната форма преку вооружените сили на Албанија .

Поврзано

уреди

Белешки

уреди
 1. Giacomo Jungg (1 January 1895). „Fialuur i voghel scc...p e ltinisct mle...un prei P. Jak Junkut t' Scocniis ...“. N'Sckoder t' Scc...pniis. Посетено на 23 July 2016.
 2. Kushtetuta e Republikës Popullore Socialiste të Shqipërisë: miratuar nga Kuvendi Popullor më 28. 12. 1976
 3. Majeska, George P. (1976). "Religion and Atheism in the U.S.S.R. and Eastern Europe, Review". The Slavic and East European Journal. 20(2). pp. 204–206.
 4. „Socialist Albania: The Stalinist state“. Encyclopædia Britannica.
 5. 5,0 5,1 „Project MUSE - Journal of Democracy“. muse.jhu.edu.
 6. Robert Elsie (2012), A Biographical Dictionary of Albanian History, I. B. Tauris, стр. 388, ISBN 978-1780764313, ...the Treason Trial conducted by the Special Court (Gjyqi Special), at which 60 members of the pre-Communist establishment were sentenced to death and long prison sentences as war criminals and enemies of the people
 7. Owen Pearson: Albania As Dictatorship And Democracy. London 2006, S. 238.
 8. Zitat nach: G. H. Hodos: Schauprozesse. Berlin 2001, S. 34.
 9. Congressional record, 66th Congress, 2nd session, Volume 59, Part 7 (May 4, 1920 to May 24, 1920), p. 7160
 10. 15 Feb 1994 Washington Times
 11. "WHPSI": The World Handbook of Political and Social Indicators by Charles Lewis Taylor
 12. 8 July 1997 NY Times
 13. „Hapet dosja, ja harta e bunkerëve dhe tuneleve sekretë“. Архивирано од изворникот на 2017-09-17. Посетено на 2020-03-25.
 14. „1955: Communist states sign Warsaw Pact“. BBC News. 14 May 1955. Посетено на 27 May 2010.
 15. HISTORY OF THE PARTY OF LABOR OF ALBANIA. Tirana, Albania: The "Naim Frasheri" Publishing House. 1971. стр. 624–625.
 16. „Albania - Hoxha's Antireligious Campaign“. www.country-data.com. Посетено на 2019-03-13.
 17. CONSTITUTION OF THE PEOPLE'S SOCIALIST REPUBLIC OF ALBANIA. Tirana, Albania: The "8 Nentori" Publishing House. 1977. стр. 20, 26–27.
 18. Hoxha, Enver (1977). REPORT SUBMITTED TO THE 7th CONGRESS OF THE PARTY OF LABOUR OF ALBANIA. Tirana, Albania: The "8 Nentori" Publishing House. стр. 14–15.
 19. Forest, Jim (2002). The Resurrection of the Church in Albania. Geneva: WCC Publications. ISBN 9782825413593.
 20. 20,0 20,1 Abrahams, Fred C (2015). [modern-albania.com Modern Albania: From Dictatorship to Democracy] Проверете ја вредноста |url= (help). NYU Press. стр. 28–29. ISBN 9780814705117.
 21. „Albania 1998 (rev. 2008)“. Constitute. Посетено на 16 February 2015.

Наводи

уреди
 • Библиотека на Конгрес земја студија на Албанија
 • Африм Красниќи, политички партии во Албанија 1912–2006 година, Рилинде, 2007 година
 • Африм Красниќи, политички систем во Албанија 1912–2008 година, Уфо-печат, 2010 година