Викицитат (англиски: Wikiquote) е збратимен проект на Википедија кој го користи истиот МедиаВики софтвер. Целта на проектот е да собере што е можно повеќе цитати од познати личности, книги, како и поговрки и да даде детали за истите.

Викицитат
Лого на Викицитат
Лого на Викицитат
URL http://www.wikiquote.org/
Комерцијална?Не
Тип на место Збирка на цитати
Регистрација2003[1]
Сопственик Фондацијата Викимедија
Создавач Џими Велс и Зеадницата Викимедија
Растот на најголемите осум викицитати.

Оригинално, проектот е направен на англиски, но од јули 2004, додадени се и нови јазици.

Повеќејазична поддршка

уреди

Во јули 2004 година, во рамките на проектот Викицитат беа додадени 70 нови јазици. Од 5 јануари 2007, десет верзии на Викицитат имаат повеќе од 2000 статии. Најголема е англиската верзија со повеќе од 8500 статии, а веднаш зад неа се наоѓа германската. 31 верзија (вклучувајќи ги и најголемите седум) имаат повеќе од 100 статии.

Ова се дел од нив:


Наводи

уреди
  1. Woods, Dan; Theony, Peter (February 2011). „3: The Thousand Problem-Solving Faces of Wikis“. Wikis for Dummies. John Wiley & Sons. стр. 58. ISBN 978-1-118-05066-8. OCLC 897595141. OL 5741003W.

Надворешни врски

уреди