< 4 век п.н.е. 3 век п.н.е. 2 век п.н.е. >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
71 72 73 74 75 76 77 78 79 80
81 82 83 84 85 86 87 88 89 90
91 92 93 94 95 96 97 98 99 100

3 век пред нашата ера (п.н.е.) — век кој започнал на 1 јануари 300 г. п.н.е. и завршил на 31 декември 201 г. п.н.е. Овој историски период и припаѓа на класичната антика.

Во Средоземното Море, првите неколку децении од овој век се одликуваат со баланс на силите меѓу хеленистичките кралства на исток и големата трговска сила на Картагина на запад. Балансот бил нарушен со појавата на конфликт меѓу Картагина и Римската република.[1] Во следните децении, Картагина била прво понижена, а потоа уништена од Римјаните во Првата и Втората пунска војна. По Втората пунска војна, Рим станал најмоќната сила во западното Средоземје.

Во Индија, Ашока управувал со Мауријската империја. Во Тамилакам (јужна Индија), династиите Пандиа, Чола и Чера од класичниот период го доживеале својот подем.[2]

Во Кина, завршувал Периодот на завојуваните држави, откако Џин Ши Хуанг ги освоил другите држави и ја воспоставил краткотрајната Џин династија, која била првата кинеска империја по која во истиот век следела долготрајната Хан династија.[3] На Корејскиот полуостров, започнал протоисторискиот период. Во Монголија, Хунну биле на врвот од својата моќ.

Источната полутопка при крајот на 3 век п.н.е.

Настани Уреди

 
Западното Средоземје во текот на Втората пунска војна. Сино - Картагина, светлосино - сојузници на Картагина, италијански градови кои застанале на страна на Ханибал. Северноиталијански племиња кои застанале на страна на Ханибал се со син фонт. Црвено - Рим, розово - римски сојузници.

290-ти п.н.е. Уреди

 
Мапа на Мауријската империја, каде се прикажани поголемите градови, рани будистички места, указите на Ашока итн.

280-ти п.н.е. Уреди

 
Мапа на Кина во Периодот на завојуваните држави (260 г. п.н.е.)

270-ти п.н.е. Уреди

 
Кинеската војска од теракота пронајдена во гробницата на Чин Ше Хуанг, првиот цар на обединета Кина.

260-ти п.н.е. Уреди

250-ти п.н.е. Уреди

240-ти п.н.е. Уреди

230-ти п.н.е. Уреди

220-ти п.н.е. Уреди

210-ти п.н.е. Уреди

200-ти п.н.е. Уреди

Личности Уреди

Политика и влада Уреди

 
Селевк I Победникот
 
Птоломеј I Сотер
 
Златна пара со ликот на птоломејската кралица Арсиноја II
 
Ханибал Барка
 
Чин Ши Хуанг, првиот цар на обединета Кина
 
Грчкиот филозоф Зенон
 
Ератостен

Литература Уреди

Наука и филозофија Уреди

Откритија Уреди

 
Анимација на функционирањето на Архимедовиот навој
 • Ератостен точно го пресметал пречникот на Земјата со камили и сенки.
 • Играта Го (или Веиќи), која е мислена, стратегиска игра станува длабоко вкоренета во кинеската култура, а се смета дека потекнува уште од II милениум п.н.е.
 • Во 293 г. п.н.е. бил пронајден првиот римски сончев часовник.
 • Архимедов навој била пумпа која се користела за подигање на течности на повисоко ниво
 • Бил пронајден музичкиот инструмент хидраулис, кој е претходник на оргулите, од страна на Ктесибиј, грчки инженер кој работел во Александрија.
 • Кинескиот царот Хан Гаоџу открил елабориран механички куклен театар во ризницата на претходниот владетел Чин Ше Хуанг.
 • Огромниот Ду Цејанг Јан систем за наводнување во Кина бил изграден од Ли Бин во кинеската провинција Сечуан, во 256 г. п.н.е.
 • Била изградена гробницата „Гробот на мирот“ во Черветери.
 • Кинеската свила за првпат стигнала на европскиот пазар.
 • Армиларни сфери, стара астрономска направа за мерење на координати на небесните тела, се користела како наставна алатка по астрономија.

Наводи Уреди

 1. Dušanić, Slobodan (1983). Stari svet. Beograd: Narodna knjiga, Vuk Karadzic, Rad. стр. 180–202.
 2. Dušanić, Slobodan (1983). Stari svet. Beograd: Narodna knjiga, Vuk Karadzic, Rad. стр. 299–306.
 3. Dušanić, Slobodan (1983). Stari svet. Beograd: Narodna knjiga, Vuk Karadzic, Rad. стр. 307–315.