Бутринт (алб. Butrint) е древен град, чии останки биле откриени во јужните делови на Албанија, на околу 15 километри јужно од градот Саранда. Овој национален парк е вклучен во списокот на УНЕСКО.

Бутринт
Бутринт, артефакт поврзан со Македонија

Недалеку се наоѓа и Бутринтското Езеро, кое е всушност лагуна на Јонското Море.

Поврзано уреди

Наводи уреди

Надворешни врски уреди