Кралството Србија била држава која егзистирала на Балканот од 1882 од 1918 година. Била признаена како Кнежевство Србија според Берлинскиот конгрес од 1878 година.

Кралство Србија
Краљевина Србија
Kraljevina Srbija

1882 – 1918
Знаме Грб
Химна
Bože Pravde
Местоположба на Србија
Кралството Србија во 1914
Главен град Белград
Уредување Уставна монархија
Крал
 -  1882–1889 Милан Обреновиќ IV
 -  1889–1903 Александар Обреновиќ
 -  1903–1918 Петар I Караѓорѓевиќ
Премиер
 -  1882–1883 Милан Пироќанец (прв)
 -  1912–1918 Никола Пашиќ (последен)
Историја
 -  Основана 6 март 1882
 -  Се приклучила кон Југославија 1 декември 1918
Валута Српски динар