Аеродром Тирана

Меѓународниот Аеродром Тирана (IATA: TIAICAO: LATI) (албански: Rinas или Rinasi) — аеродром кој ѝ служи на Тирана, Албанија и е главниот аеродром на Албанија. Се наоѓа на 25 км северно од Тирана.

Аеродром Тирана
Aeroporti Tiranë
Аеродром Мајка Тереза
Aeroporti Nënë Tereza
Mother Teresa Airport.jpg
{{{name}}}
Општо
Писти
Правец Должина Површина
ft m
18/36 9.022 2.750 Асфалт

Сите сообраќајни опреми на аеродромот Ринас се моментално модернизирани со инвестиција на Lockheed Martin.

На 23 април 2005, започнал приватен 20-годишен период на концесија под приватен менаџмент на конзорциум воден од Hochtief AirPort. Како дел од оваа концесија, започнала со работа изградбата на целосно нов патнички терминал и разни подобрувања во инфраструктурата, вклучувајќи и нов пристапен пат. Со овие подобрувања, аеродромот ќе биде во можност да се справи со патничките побарувачки на Албанија во претстојните години.

Авио компании и одредиштаУреди

Врвни пет превознициУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди