Битка кај Ниш

Битката кај Ниш се одвила на 28 ноември 1443 година помеѓу Османлиското Царство и Кралство Унгарија предводени од страна на Јанош Хунјади во сојуз со Србите. Османлиите биле поразени во битката. По ова, Мурат II потпишал мировен договор во рок од десет години, а по ова абдицирал во корист на син му Мехмед II. Кога договорот бил прекршен следната година, Мурат се вратил на Балканот каде победил во Битката кај Варна..[1]

Битката кај Ниш
Дел од the Османлиски војни во Европа
Датум 28 ноември 1443

place=Ниш, Србија

Место {{{place}}}
Исход Сојузничка победа
Завојувани страни
Османлиско Царство Кралство Унгарија, српски војници

По оваа битка, Ѓерѓ Кастриоти Скендербег ја напуштил османлиската војска заедно со уште 300 Албанци, организирајќи востание против Османлиите.

НаводиУреди

  1. The Historians' History of the World By Henry Smith Williams - Page 439