Црногорците (црногорски: Црногорци/Crnogorci) се најмалубројниот јужнословенски народ. Црногорците претежно живеат во Црна Гора. Вкупниот број на Црногорци е околу 350.000, а најмногу се застапени во својата татковина со 45 %, односно 278.865, а во Србија ги има околу 38.000. Црногорски заедници има во околните земји — Косово, Босна и Херцеговина, Хрватска, Словенија, а ги има и во Македонија. Повеќето Црногорци говорат на српски јазик, но голем број зборуваат и на црногорски јазик.

Црногорци
Crnogorci
Nicholas I of Montenegro
Krsto Zrnov PopovićMarko MiljanovElena of Montenegro
Mirko VučinićPredrag MijatovićJorge Capitanich
Вкупен број
500,000 - 700,000
Подрачја со значајно население
Црна ГораЦрна Гора 278, 865[1]
 Турција150,000 (со црногорско потекло)[2]
 Србија70,000 (2002 попис)[3]
 Италија50,000 (2004 попис)
 Босна и Херцеговина10,071 (1991 попис)[4]
 Хрватска4,926 (2001 попис)[5]
 Македонија2,686 (2002 попис)[6]
 Словенија2,667 (2002 попис)[7]
 Албанија2,000 to 2,500 (2000 попис)[8]
 Канада2,370 (2006 попис)[9]
 Австралија1,171 (2006 попис)
 Бразил800 (2006 попис)
 Аргентина30,000 (2001 попис)
Јазици
црногорски, српски
Вероисповед
воглавно православни христијани
Сродни народи
Словени, особено Јужни Словени
Статии поврзани со јужнословенскиот народ
Црногорци

Црногорска култура
Книжевност · Музика
Уметност · Кинематографија
Кујна · Народна носија

Историски црногорски земји
Црна Гора · Дукља
Захумје · Босна · Херцеговина
Зета · Косово и Метохија · Војводина
Лика · Кордун · Банија · Славонија

Српски наречја и говори
црногорски јазик
штокавско наречје · Екавски изговор
Јекавски изговор · Икавски изговор
Торлачки дијалект · Шатровачки говор

Религија
Црногорска Православна Црква

Историја
Потекло · Владетели

Oстанати статии поврзани со Црногорците
Србофобија · Србоманија
Југословенски војни
Познати Црногорци · Знаме на Црногорците
Црногорски крст

Религија уреди

 
Машка црногорска носија

Повеќето Црногорци се православни христијани од кои дел се припадници на Црногорската Православна Црква, а дел се припадници на Српската православна црква. Исто така има Црногорци со исламска вероисповед, како и припадници на католичката црква. Иако Црна Гора има околу 20% муслимани, не се сите етнички Црногорци, бидејќи меѓу нив има Бошњаци, Албанци и Роми. Исто така, може да се сретнат луѓе кои се изјасниле како муслимани по националност, но сепак нивниот јазик е црногорски.

Црногорците како тема во уметноста уреди

 • „Црногорецот на Црногорката“ (Црногорац Црногорки) - песна на српскиот поет Ѓура Јакшиќ.[10]
 • „Бонапарта и Црногорците“ — песна на Пушкин од 1834 година.[11]

Наводи уреди

 1. „Census of Population, Households and Dwellings in Montenegro 2011“ (PDF). July 12, 2011. Посетено на 13 July 2011.
 2. [1])
 3. Official results of Serbia census 2002, Republic bureau of statistics Архивирано на 14 април 2011 г.)
 4. [Official results from the book: Ethnic composition of Bosnia-Herzegovina population, by municipalities and settlements, 1991. census, Zavod za statistiku Bosne i Hercegovine - Bilten no.234, Sarajevo 1991.]
 5. Official Results of Croatia census 2001, Central Bureau of Statistics of Croatia
 6. „Official Results of Macedonia census 2002, State Staticistal Office of the Republic of Macedonia“. Архивирано од изворникот на 2009-11-13. Посетено на 2009-06-21.
 7. „Official Results of Slovenia census 2002, Staticistal Office of the Republic of Slovenia“. Архивирано од изворникот на 2017-06-01. Посетено на 2009-06-21.
 8. „State Report of Albania from CoE, PDF“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2006-08-27. Посетено на 2006-08-27.
 9. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2009-03-07. Посетено на 2009-06-21.
 10. Родољубиве песме. Београд: Просвета (без дата), стр. 83.
 11. A. S. Puškin, Lirika. Rad, Beograd, 1979, стр. 266-267.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди