Зелка е ливкасто зелено или виолетово двегодишно растение, растено како едногодишно растение за своите глави со густи листови. Има потекло од дивата зелка, Brassica oleracea, и е тесно поврзана со брокулата и карфиолот. Зелките генерално тежат од 0,5 до 4 килограми, и можат да бидат зелени, виолетови и бели. Во услови на долги сончеви денови, како во високи северни предели во лето, зелките можат да растат многу поголеми.

Зелка
Бела зелка, цела и во надолжен пресек
ВидBrassica oleracea
Сортна групаCapitata
ПотеклоЕвропа, пред 1000 година п.н.е.

Зелката најверјоатно била доместицирана некаде во Европа пред 1000 година пред нашата ера. До Средниот век, зелката станала важен дел од Европска кујна. Зелките генерално се берени во првата година од животниот циклус на растението, но растенија наменети за добивање на семиња се дозволени да растат до втората година, и мора да се чуваат одвоени од други растенија од истата сортна група, за да не се случи накрсно опрашување.

Енергетска и нутритивна вредност

уреди
Зелка, сирова
Хранлива вредност на 100 г
Енергија103 kJ (25 kcal)
5,8 g
Шеќери3,2 g
Влакна2,5 g
0.1 g
1,28 g
Витамини
Тиамин 1)
(5 %)
0,061 мг
Рибофлавин 2)
(3 %)
0,040 мг
Ниацин 3)
(2 %)
0,234 мг
Пантот. кис. 5)
(4 %)
0,212 мг
Витамин Б6
(10 %)
0,124 мг
Фолна кис. 9)
(11 %)
43 μг
Витамин Ц
(44 %)
36,6 мг
Витамин К
(72 %)
76 мг
Минерали
Калциум
(4 %)
40 мг
Железо
(4 %)
0,47 мг
Магнезиум
(3 %)
12 мг
Манган
(8 %)
0,16 мг
Фосфор
(4 %)
26 мг
Калиум
(4 %)
170 мг
Натриум
(1 %)
18 мг
Цинк
(2 %)
0,18 мг
Други состојки
Вода92 g
Fluoride1 µg

Постотоците се приближно пресметани според препораките за возрасни лица во САД.
Извор: База за хранливост — USDA