Отвори го главното мени

Меѓународна банка за обнова и развој (англиски: International Bank of Reconstruction and Development, IBRD), позната како Светска банка (англиски: The World Bank) - меѓународна финансиска организација.

Содржина

ИсторијаУреди

Светската Банка била формирана на 27 декември 1945 година, претставувајќи ратификација на спогодбите постигнати на конференцијата во Бретон Вудс од 1 јули до 22 јули 1944 година.

Цели на Светската банкаУреди

Во времето на нејзиното основање, основната цел на Светската банка била финансирање на земјите разурнати од Втората светска војна. Денес, главната цел на Светската банка е борба против корупцијата преку финансирање на државите. Работата на Светската банка е регулирана преку исплата на пари од страна на земјите членки.

Структура на Светската банкаУреди

Управување со Светската банкаУреди

Претседателот на Светската банка истовремено е претседател на целата Групација на Светската банка. Претседателот е одговорен за одржување на состаноците на Одборот на директорите и за менаџментот со банката. Мандатот на претседателот трае пет години и може да се обнови. Повеќето од претседателите на Светската банка имале банкарско искуство, но постојат и такви кои немале. Традиционално, претседателот на Светската банка е секогаш номиниран од страна на САД како најголем акционер во банката.[1] Сепак, оваа традиција била нарушена со изборот на Кореанецот Џим Јонг Ким, кој во 2016 година по вторпат бил избран на оваа функција.[2]

Потпретседателите на банката се водечки менаџери, одговорни за одделни региони, сектори, мрежи и функции. Банката има двајца извршни потпретседатели, три врвни потпретседатели и 24 потпретседатели. Одборот на директори се состои од претседателот на Групацијата на Светската банка и 25 извршни директори. Претседателот обично нема право на глас, но неговиот глас е одлучувачки при изедначеност во процесот на гласање. Од 1 ноември 2010 година, бројот на извршни директори се зголемил од еден на 25.[3]

Активности на Светската банкаУреди

Моменталните активности на Светската банка се фокусирани на земјите во развој (од 2000 година, изразот кој се претпочита е „помалку развиени земји“), на полињата како: образование, земјоделство и индустрија. Таа обезбедува заеми на земји членки кои се во финансиска потешкотија. Наспроти тоа, Светската банка се залага и за преземање на политички мерки со цел ограничувањето на корупцијата и лажната демократија.

Односите на Македонија со Светската банкаУреди

Критика на Светската банкаУреди

Работата на Светската банка е предмет на долготрајни и силни критики од страна на голем број академици, а понекогаш и од сопствените евалуации на Банката. Таа била обвинувана дека „претставува американски или западно-европски алат за влијаење на економиите кои ги одржуваат западните интереси“ и покрај доказите дека реформите на политиките на слободниот пазар се често штетни за развојот на земјата доколку се лошо или пребрзо имплементирани, или пак по погрешен редослед, или пак во неконкурентна околина (на пример: многу слаби, неконкурентни економии).

НаводиУреди

  1. Hurlburt, Heather, „Why Jim Yong Kim would make a great World Bank president“, The Guardian, 23 March 2012.
  2. „Џим Јонг Ким повторно претседател на Светска банка“, Економија и бизнис, година 18, број 220, октомври 2016, стр. 74.
  3. The World Bank, „Boards of Directors“, The World Bank Group.

Надворешни врскиУреди