Знаме на Албанија

Националното знаме на Албанија е црвено знаме со црн двоглав орел во центарот. Тоа е единственото црвено-црно знаме од сите меѓународно признати држави. Се тврди дека потекнува од сличен грб што го користел Ѓорѓија Кастриот - Скендербег. Денешното албанско знаме било усвоено на 7 април 1992 година, а додека претходните знамиња на социјалистичка Албанија и Кралство Албанија биле сосема слично со мали детали што биле додавани.[1]


Знаме на Албанија
}}
Употреба државно знаме национално знаме
Сразмер 5:7
Усвоено 7 април 1992
Опис силуета на црн двоглав орел на црвена позадина.
}}
Варијанта на знамето на Албанија
Употреба пловно знаме граѓанско поморско знаме
Сразмер 2:3
Опис Хоризонтални три ленти во црвена, црна и црвена боја.
}}
Варијанта на знамето на Албанија
Употреба морнаричко знаме военоморнаричко знаме
Сразмер 2:3
Опис Двоглав орел на бела позадина со црвена лента на дното.

Двоглавиот орел уреди

Во Албанија општо прифатена теза е дека знамето на Албанија, поточно двоглавиот орел е позајмен од печатот на Скендербег. Скендербег, поточно семејството Кастриоти, користеле двоглав црн орел со по една круна над секоја глава. Орелот е византиски, поточно орелот го користела византиската династија Палеолози.[2][3] Од страна на модерната албанска нација, орелот почнал да се употребува во доцниот 19 век и раниот 20 век. Како официјален симбол на Албанија за првпат бил употребен во 1912 година, кога Албанија станала независна.

Историски знамиња уреди

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Знаме на Албанија
  2. Elsie 2001, "Eagles", p. 78.
  3. Grumeza 2010, стр. 99; Mucha, Crampton & Louda 1985, стр. 36.