< 13 век 14 век 15 век >
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
71 72 73 74 75 76 77 78 79 80
81 82 83 84 85 86 87 88 89 90
91 92 93 94 95 96 97 98 99 00

14 век — век кој траел од 1 јануари 1301 до 31 декември 1400 година, според грегоријанскиот календар.

Политичките и природните катастрофи ја опустошиле Европа заедно со нападите на Монголското Царство. Во текот на овој век во Персија се распаднал Илханатот, Чагатајскиот Ханат се растурил и распаднал на два дела, а Златната Орда ја изгубила својата позиција како голема сила во Источна Европа.

Во Европа, црната смрт зела помеѓу 75 и 200 милиони животи, додека Англија и Франција се бореле во долготрајната Стогодишна војна.

Настани

уреди
 
Филипо Брунелески[1]
 
Статуа пронајдена во Тамил Наду од Шива
 
Стогодишна војна, Битка кај Креси

1363 - Битка кај Езеро Појанг, поморски конфликт меѓу кинески бунтовнички групи предводени и Хунг-ву. Оваа битка е една од најголемите поморски битки во историјата.

Личности

уреди

Наводи

уреди
  1. Filippo Brunelleschi, Totally History
  2. Drs. R. Soekmono; и др. (1988) [1973]. Pengantar Sejarah Kebudayaan Indonesia 2, 2nd ed (5 reprint. изд.). Yogyakarta: Penerbit Kanisius. стр. 72.