Валона (албански: Vlorë; италијански: Valona) е град во Албанија и второто поголемо пристаниште по Драч, сместен на Валонскиот Залив. Според податоците од 2003 година, во Валона живеат околу 85.000 жители.

Валона
Vlore
Mестоположба
Општи податоци
Име
- изворно
Валона
  Vlore
Портал http://www.bashkiavlore.org/
Управа
Земја  Албанија
Градоначалник Шпетим Ѓика
Географија
Население
Валона (Сликано од страна на Марк Морел)