Грб на Албанија

Грбот на Албанија е официјалниот грб во државата кој е дизајниран според знамето на Албанија. Грбот е составен од црвен штит со златни граници каде се наоѓа црн двоглав орел, елемент од знамето на Албанија, и над орелот се наоѓа шлемот на Ѓорѓија Скендербег.

Грб на Албанија
Coat of arms of Albania.svg
Подробно
ГрбоносецАлбанија
ШтитЦрвено, црн двоглав орел во приказ крунисан со шлемот на Скендербег

Двоглавиот орелУреди

Во Албанија општо прифатена теза е дека знамето на Албанија, поточно двоглавиот орел е позајмен од печатот на Скендербег. Скендербег, поточно семејството Кастриоти, користеле двоглав црн орел со по една круна над секоја глава. Орелот е византиски, поточно орелот го користела византиската династија Палеолози.[1][2] Од страна на модерната албанска нација, орелот почнал да се употребува во доцниот 19 век и раниот 20 век. Како официјален симбол на Албанија за првпат бил употребен во 1912 година, кога Албанија станала независна.

Историски амблемиУреди

НаводиУреди

  1. Elsie 2001, "Eagles", p. 78.
  2. Grumeza 2010, стр. 99; Mucha, Crampton & Louda 1985, стр. 36.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди