Северозапад (крат. СЗ, меѓун. NW од англ. Northwest) е споредна страна на светот што се наоѓа помеѓу север и запад.[1] Таа е спротивна на југоисток.

Северозапад на компас

Поврзано Уреди

Наводи Уреди

  1. северозапад - Дигитален речник на македонскиот јазик