Отвори го главното мени
100 лека

Лекот (lek / lekë ) е официјална валута во Република Албанија со ISO 4217 валутен код: ALL. Лекот е поделен во 100 ќиндарки (qindarka) но денес не се користат.

ИмеУреди

Валутата е наречена по албанскиот феудалц Лек Дукаѓини од15 век. Името на помалите монети, ќиндарки, потекнуваат од албанскиот назив за 100, ќинд (qind).

Надворешни врскиУредиhq:Albán lek