Лешка Лига

(Пренасочено од Лешка лига)

Лешка Лига (2 март 1444 - 25 април 1479) — конфедерација на албанските кнежевства од северна Албанија која била создадена на Генералното собрание на албанските аристократи во градот Леска (Алесио, Леж) на 2 март 1444 година.

League of Lezhë
Lidhja e Lezhës
1444–1450
СтатусКонфедерација
Главен градЛеска
Говорени јазициалбански
Вероисповед
Римокатоличка црква,
Православна црква
УредувањеКонфедерација
Монарх 
• 1444–1450
Скендербег
LegislatureAssembly of Noblemen
Историски периодСреден век
• Основана
2 март 1444
• Престанала да постои
25 април 1450
Претходници
Наследници
Музакиско кнежевство
Кнежевство Кастриоти
Кнежевство Дукаѓини
Отоманска Албанија
Венецијанска Република
Денес дел од Албанија
 Косово
 Македонија
 Србија
 Црна Гора

Лигата била предводена од Ѓорѓија Кастриот, а по неговата смрт од Лека Дукаѓин. Ѓорѓија ја организирал средбата на албанските благородници од семејството Аријанити, Дукаѓини, Спата, Топи, Музаки и водачите на слободните албански кнежевства од високите северноалбански планини во градот Леска. На средбата било договорено да се организира заеднички отпор против османлиските освојувачи, а за водач на лигата бил избран Скендербег. Лигата била организирана како конфедерација бидејќи секое кнежевство го зачувал својот суверенитет.

Бројот на албанските војници достигнал преку 10.000 луѓе. Главна помош лигата ја добивала од Венеција, Унгарија и папата во Рим. На 14 мај 1449 година започнала Опсадата на Светиград која завршила со османлиска победа. Најголема победа на Скендербег се случила во Опсадата на Кроја во 1450 година. Во следниот период Скендербег ги зазел градовите Дебар и Охрид. Скендербег починал во 1468 година а на негово место бил поставен Лека Дукаѓин. Лешката лига се одржала до 1479 година кога била принудена да отстапи пред Османлиите.