Викиизвор е проект на Фондацијата Викимедија кој е создаден сè до цел создавање библиотека од слободни текстови. За првпат, Викиизвор започнал со работа во 2003 година под името „Project Sourceberg“ и наскоро, во 2005 година, бил поделен на различни јазици. Викиизвор се занимава со собирање романи, книги, есеи, историски документи, поеми, писма, говори и различни официјални или неофицијално документи кои немаат авторски права и се слободни за употреба. Најголем Викиизвор е проектот на англиски јазик со 154.395 статии, додека Викиизворот на македонски јазик е на 41 место со 1.300 статии до 5 ноември 2010 година.[1]

Логото на Викиизвор.
Оригиналното лого на Викиизвор

Име и слоганУреди

Името на проектот потекнува од комбинација на зборовите „вики“ и „извор“, каде „вики“ се однесува за платформата со која се работи. Слоганот на Викиизвор е „Викиизвир -слободна библиотека“.

НаводиУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди