Список на земјите по ИЧР

список на статии на Викимедија

Ова е список на сите земји по индекс на човеков развој (ИЧР) според Извештајот за човеков развој на Програмата за развој на ООН. Најновиот извештај е на 14 декември 2015 и се темели на проценките за 2014 г.[2] Опфаќа 185 земји-членки на ООН (од вкупно 193), заедно со Хонгконг (НР Кина) и Палестинските територии. Не се наведени осум членки на ООН поради недостаток на податоци. За споредба е даден и просечниот ИЧР на региони во светот и групи земји.

Карта на светот по квартили на ИЧР за 2011 г.
  Многу висок
  Низок
  Висок
  нема податоци
  Среден
Карта на светот со ИЧР (податоци од 2011).[1]
  0,900 и над
  0,850–0,899
  0,800–0,849
  0,750–0,799
  0,700–0,749
  0,650–0,699
  0,600–0,649
  0,550–0,599
  0,500–0,549
  0,450–0,499
  0,400–0,449
  0,350–0,399
  0,300–0,349
  под 0,300
  нема податоци

Индексот на човековиот развој (ИЧР) е споредбена мерка за изразување на очекуваниот животен век, писменоста, образованието, животниот стандард и квалитетот на животот за секоја од земјите ширум светот. Претставува и стандарден начин на изразување на благосостојбата, особено онаа на децата. Овој индекс е показател за тоа дали земјата е развиена, во развој или неразвиена, а го изразува и влијанието на економската политика врз квалитетот на животот. Творци на индексот се пакистанскиот економист Махбуб ул Хук[3] и индискиот економист Амартја Сен.[4]

Земјите се делат на четири категории на човеков развој. Секоја од нив содржи 47 земји, освен една, која има 56. Категориите се следниве: Многу висок човеков развој, Висок човеков развој, Среден човеков развој и Низок човеков развој.

Поради новата методологија усвоена во 2010, бројките на ИЧР се пониски од оние во претходните извештаи.

Најголем пад на ИЧР од 1998 до денес доживеал Зимбабве, од 0,514 во 1998 на 0,140 во 2010. Земјата со најголем пад од 2009 до денес е Зелениот ’Рт, со пад од 0,170.

Над половина од светското население живее во земји со „среден развој“ (51%), додека во категоријата „низок развој“ спаѓа помалку од една петтина (18%) од населението. Земјите со „висок“ и „многу висок“ човеков развој сочинуваат помалку од една третина од вкупното светско население (30%).

Целосен список на земјите

уреди
 • = пораст.
 • = непроменето.
 • = пад.

Многу висок човеков развој

уреди

Ранг Држава ИЧР
Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена во рангот од претходната година[2] Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена од претходната година
[2]
1   Норвешка 0.944 0.002
2   Австралија 0.935 0.002
3   Швајцарија 0.930 0.002
4   Данска 0.923
5   Холандија 0.922 0.002
6   Германија 0.916 0.001
6 (2)   Ирска 0.916 0.004
8 (1)   САД 0.915 0.002
9 (1)   Канада 0.913 0.001
9 (1)   Нов Зеланд 0.913 0.002
11   Сингапур 0.912 0.003
12   Хонгконг 0.910 0.002
13   Лихтенштајн 0.908 0.001
14   Шведска 0.907 0.002
14 (1)   Обединето Кралство 0.907 0.005
16   Исланд 0.899
17   Јужна Кореја 0.898 0.003
18   Израел 0.894 0.001
19   Луксембург 0.892 0.002
20 (1)   Јапонија 0.891 0.001
21   Белгија 0.890 0.002
22   Франција 0.888 0.001
23   Австрија 0.885 0.001
24   Финска 0.883 0.001
25   Словенија 0.880 0.001

Ранг Држава ИЧР
Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена во рангот од претходната година[2] Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена од претходната година
[2]
26   Шпанија 0.876 0.002
27   Италија 0.873
28   Чешка 0.870 0.002
29   Грција 0.865 0.002
30   Естонија 0.861 0.002
31   Брунеј 0.856 0.004
32   Кипар 0.850
32 (1)   Катар 0.850 0.001
34   Андора 0.845 0.001
35 (1)   Словачка 0.844 0.005
36 (1)   Полска 0.843 0.003
37   Литванија 0.839 0.002
37   Малта 0.839 0.002
39   Саудиска Арабија 0.837 0.001
40   Аргентина 0.836 0.003
41 (1)   ОАР 0.835 0.002
42   Чиле 0.832 0.002
43   Португалија 0.830 0.002
44   Унгарија 0.828 0.003
45   Бахреин 0.824 0.003
46 (1)   Латвија 0.819 0.003
47 (1)   Хрватска 0.818 0.001
48 (1)   Кувајт 0.816
49   Црна Гора 0.802 0.001

Висок човеков развој

уреди

Ранг Држава ИЧР
Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена во рангот од претходната година[2] Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена од претходната година
[2]
50 (1)   Белорусија 0.798 0.002
50   Русија 0.798 0.001
52   Оман 0.793 0.001
52 (1)   Романија 0.793 0.002
52 (2)   Уругвај 0.793 0.003
55   Бахами 0.790 0.004
56   Казахстан 0.788 0.003
57 (1)   Барбадос 0.785
58   Антигва и Барбуда 0.783 0.002
59   Бугарија 0.782 0.003
60 (2)   Палау 0.780 0.005
60   Панама 0.780 0.003
62 (2)   Малезија 0.779 0.002
63 (1)   Маврициус 0.777 0.002
64 (4)   Сејшели 0.772 0.005
64   Тринидад и Тобаго 0.772 0.001
66 (2)   Србија 0.771
67 (1)   Куба 0.769 0.001
67 (1)   Либан 0.769 0.001
69   Костарика 0.766 0.002
69   Иран 0.766 0.002
71 (2)   Венецуела 0.762 0.002
72   Турција 0.761 0.002
73 (1)   Шри Ланка 0.757 0.005
74 (1)   Мексико 0.756 0.001
75 (1)   Бразил 0.755 0.003
76   Грузија 0.754 0.004
77 (2)   Свети Китс и Невис 0.752 0.005
78 (1)   Азербејџан 0.751 0.002

Ранг Држава ИЧР
Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена во рангот од претходната година[2] Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена од претходната година
[2]
79 (3)   Гренада 0.750 0.008
80 (2)   Јордан 0.748
81   Македонија 0.747 0.003
81 (1)   Украина 0.747 0.001
83 (1)   Алжир 0.736 0.002
84 (1)   Перу 0.734 0.002
85   Албанија 0.733 0.001
85 (2)   Ерменија 0.733 0.002
85 (4)   Босна и Херцеговина 0.733 0.004
88   Еквадор 0.732 0.002
89   Света Луција 0.729
90 (3)   Кина 0.727 0.004
90 (1)   Фиџи 0.727 0.003
90 (5)   Монголија 0.727 0.005
93 (2)   Тајланд 0.726 0.002
94 (1)   Доминика 0.724 0.001
94 (11)   Либија 0.724 0.014
96   Тунис 0.721 0.001
97   Колумбија 0.720 0.002
97 (1)   Свети Винцент и Гренадини 0.720 0.003
99 (1)   Јамајка 0.719 0.002
100   Тонга 0.717 0.001
101   Белиз 0.715
101 (2)   Доминиканска Република 0.715 0.004
103 (1)   Суринам 0.714 0.001
Светот 0.711 0.002
104   Малдиви 0.706 0.003
105   Самоа 0.702 0.001

Среден човеков развој

уреди

Ранг Држава ИЧР
Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена во рангот од претходната година[2] Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена од претходната година
[2]
106   Боцвана 0.698 0.002
107   Молдавија 0.693 0.003
108   Египет 0.690 0.001
109   Туркменистан 0.688 0.006
110 (1)   Габон 0.684 0.005
110   Индонезија 0.684 0.003
112 (1)   Парагвај 0.679 0.002
113 (2)   Палестински територии 0.677 0.002
114   Узбекистан 0.675 0.003
115   Филипини 0.668 0.004
116 (1)   Ел Салвадор 0.666 0.002
116 (1)   ЈАР 0.666 0.003
116 (1)   Виетнам 0.666 0.003
119   Боливија 0.662 0.004
120 (1)   Киргистан 0.655 0.003
121 (1)   Ирак 0.654 0.003
122 Предлошка:Country data Cabo Verde 0.646 0.003
123   СД Микронезија 0.640 0.001
124   Гвајана 0.636 0.002
125   Никарагва 0.631 0.003

Ранг Држава ИЧР
Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена во рангот од претходната година[2] Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена од претходната година
[2]
126   Мароко 0.628 0.002
126 (2)   Намибија 0.628 0.003
128 (2)   Гватемала 0.627 0.001
129   Таџикистан 0.624 0.003
130 (1)   Индија 0.609 0.005
131   Хондурас 0.606 0.002
132 (2)   Бутан 0.605 0.010
133   Источен Тимор 0.595 0.006
134 (4)   Сирија 0.594 0.013
134 (1)   Вануату 0.594 0.002
136 (2)   Република Конго 0.591 0.009
137 (1)   Кирибати 0.590 0.002
138 (1)   Екваторска Гвинеја 0.587 0.003
139   Замбија 0.586 0.006
140   Гана 0.579 0.002
141   Лаос 0.575 0.005
142   Бангладеш 0.570 0.003
143 (1)   Камбоџа 0.555 0.005
143   Саун Томе и Принсип 0.555 0.002

Низок човеков развој

уреди

Ранг Држава ИЧР
Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена во рангот од претходната година[2] Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена од претходната година
[2]
145   Кенија 0.548 0.004
145 (1)     Непал 0.548 0.005
147   Пакистан 0.538 0.002
148   Мјанмар 0.536 0.005
149   Ангола 0.532 0.002
150 (1)   Есватини 0.531 0.001
151   Танзанија 0.521 0.005
152   Нигерија 0.514 0.004
153 (1)   Камерун 0.512 0.005
154 (1)   Мадагаскар 0.510 0.002
155 (3)   Зимбабве 0.509 0.008
156   Мавританија 0.506 0.002
156 (1)   Соломони 0.506 0.001
158 (1)   Папуа Нова Гвинеја 0.505 0.002
159 (1)   Комори 0.503 0.002
160   Јемен 0.498
161   Лесото 0.497 0.003
162 (5)   Того 0.484 0.009
163 (1)   Хаити 0.483 0.002
163   Руанда 0.483 0.004
163 (1)   Уганда 0.483 0.005
166 (1)   Бенин 0.480 0.003

Ранг Држава ИЧР
Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена во рангот од претходната година[2] Проценки од 2015 за 2014
[2]
Промена од претходната година
[2]
167 (2)   Судан 0.479 0.002
168   Џибути 0.470 0.002
169 (2)   Јужен Судан 0.467 0.006
170   Сенегал 0.466 0.003
171 (2)   Авганистан 0.465 0.001
172   Брег на Слоновата Коска 0.462 0.004
173 (1)   Малави 0.445 0.006
174 (1)   Етиопија 0.442 0.006
175 (2)   Гамбија 0.441 0.001
176   ДР Конго 0.433 0.003
177   Либерија 0.430 0.006
178   Гвинеја-Бисао 0.420 0.002
179   Мали 0.419 0.003
180   Мозамбик 0.416 0.003
181 (1)   Сиера Леоне 0.413 0.005
182 (1)   Гвинеја 0.411
183 (1)   Буркина Фасо 0.402 0.006
184 (1)   Бурунди 0.400 0.003
185 (1)   Чад 0.392 0.004
186 (1)   Еритреја 0.391 0.001
187   ЦАР 0.350 0.002
188   Нигер 0.348 0.003

Список на земји по континент

уреди

Азија

уреди

10 највисоки

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Многу висок човеков развој
1   Сингапур 0.912
2   Хонгконг 0.910
3   Јужна Кореја 0.898
4   Израел 0.894
5   Јапонија 0.891
6   Брунеј 0.856
7   Кипар 0.850
7   Катар 0.850
9   Саудиска Арабија 0.837
10   ОАР 0.835

10 најниски

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Низок човеков развој
1   Авганистан 0.465
2   Јемен 0.498
3   Мјанмар 0.536
4   Пакистан 0.538
5     Непал 0.548
Среден човеков развој
6   Бангладеш 0.570
7   Лаос 0.575
8   Сирија 0.594
9   Источен Тимор 0.595
10   Бутан 0.605

Америка, Јужна

уреди

10 највисоки

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Многу висок човеков развој
1   Аргентина 0.836
2   Чиле 0.832
Висок човеков развој
3   Уругвај 0.793
4   Венецуела 0.762
5   Бразил 0.755
6   Перу 0.734
7   Еквадор 0.732
8   Колумбија 0.720
9   Суринам 0.714
Среден човеков развој
10   Парагвај 0.679

10 најниски

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Среден човеков развој
1   Гвајана 0.636
2   Боливија 0.662
3   Парагвај 0.679
Висок човеков развој
4   Суринам 0.714
5   Колумбија 0.720
6   Еквадор 0.732
7   Перу 0.734
8   Бразил 0.755
9   Венецуела 0.762
10   Уругвај 0.793

Америка, Северна

уреди

10 највисоки

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Многу висок човеков развој
1   САД 0.915
2   Канада 0.913
Висок човеков развој
3   Бахами 0.790
4   Барбадос 0.785
5   Антигва и Барбуда 0.783
6   Панама 0.780
7   Тринидад и Тобаго 0.772
8   Куба 0.769
9   Костарика 0.766
10   Мексико 0.756

10 најниски

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Низок човеков развој
1   Хаити 0.483
Среден човеков развој
2   Хондурас 0.606
3   Гватемала 0.627
4   Никарагва 0.631
5   Ел Салвадор 0.666
Висок човеков развој
6   Доминиканска Република 0.715
6   Белиз 0.715
8   Јамајка 0.719
9   Свети Винцент и Гренадини 0.720
10   Доминика 0.724

Африка

уреди

10 највисоки

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Висок човеков развој
1   Маврициус 0.777
2   Сејшели 0.772
3   Алжир 0.736
4   Либија 0.724
5   Тунис 0.721
Среден човеков развој
6   Боцвана 0.698
7   Египет 0.690
8   Габон 0.684
9   ЈАР 0.666
10 Предлошка:Country data Cabo Verde 0.646

10 најниски

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Низок човеков развој
1   Нигер 0.348
2   ЦАР 0.350
3   Еритреја 0.391
4   Чад 0.392
5   Бурунди 0.400
6   Буркина Фасо 0.402
7   Гвинеја 0.411
8   Сиера Леоне 0.413
9   Мозамбик 0.416
10   Мали 0.419

Европа

уреди

10 највисоки

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Многу висок човеков развој
1   Норвешка 0.944
2   Швајцарија 0.930
3   Данска 0.923
4   Холандија 0.922
5   Германија 0.916
5   Ирска 0.916
7   Лихтенштајн 0.908
8   Шведска 0.907
8   Обединето Кралство 0.907
10   Исланд 0.899

10 најниски

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Среден човеков развој
1   Молдавија 0.693
Висок човеков развој
2   Босна и Херцеговина 0.733
2   Ерменија 0.733
2   Албанија 0.733
5   Украина 0.747
5   Македонија 0.747
7   Азербејџан 0.751
8   Грузија 0.754
9   Турција 0.761
10   Србија 0.771

Океанија

уреди

10 највисоки

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Многу висок човеков развој
1   Австралија 0.935
2   Нов Зеланд 0.913
Висок човеков развој
3   Палау 0.780
4   Фиџи 0.727
5   Тонга 0.717
6   Самоа 0.702
Среден човеков развој
7   СД Микронезија 0.640
8   Вануату 0.594
9   Кирибати 0.590
Низок човеков развој
10   Соломони 0.506

10 најниски

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Низок човеков развој
1   Папуа Нова Гвинеја 0.505
2   Соломони 0.506
Среден човеков развој
3   Кирибати 0.590
4   Вануату 0.594
5   СД Микронезија 0.640
Висок човеков развој
6   Самоа 0.702
7   Тонга 0.717
8   Фиџи 0.727
9   Палау 0.780
Многу висок човеков развој
10   Нов Зеланд 0.913

Список на земји по неконтинентален регион

уреди

Членки на Арапската лига

уреди

10 највисоки

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Многу висок човеков развој
1   Катар 0.850
2   Саудиска Арабија 0.837
3   ОАР 0.835
4   Бахреин 0.824
5   Кувајт 0.816
Висок човеков развој
6   Оман 0.793
7   Либан 0.769
8   Јордан 0.748
9   Алжир 0.736
10   Либија 0.724

10 најниски

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Низок човеков развој
1   Џибути 0.470
2   Судан 0.479
3   Јемен 0.498
4   Комори 0.503
5   Мавританија 0.506
Среден човеков развој
6   Сирија 0.594
7   Мароко 0.628
8   Ирак 0.654
9   Palestine Authority 0.677
10   Египет 0.690

Европска Унија

уреди

10 највисоки

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Многу висок човеков развој
1   Данска 0.923
2   Холандија 0.922
3   Германија 0.916
3   Ирска 0.916
5   Шведска 0.907
5   Обединето Кралство 0.907
7   Луксембург 0.892
8   Белгија 0.890
9   Франција 0.888
10   Австрија 0.885

10 најниски

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Висок човеков развој
1   Бугарија 0.782
2   Романија 0.793
Многу висок човеков развој
3   Хрватска 0.818
4   Латвија 0.819
5   Унгарија 0.828
6   Португалија 0.830
7   Малта 0.839
7   Литванија 0.839
9   Полска 0.843
10   Словачка 0.844

Источна Азија и Тихиот Океан

уреди

10 највисоки

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Многу висок човеков развој
1   Австралија 0.935
2   Нов Зеланд 0.913
3   Сингапур 0.912
4   Хонгконг 0.910
5   Јужна Кореја 0.898
6   Јапонија 0.891
7   Брунеј 0.856
Висок човеков развој
8   Палау 0.780
9   Малезија 0.779
10   Кина 0.727
10   Монголија 0.727

10 најниски

Ранг Држава ИЧР
Проценки од 2015 за 2014
Низок човеков развој
1   Папуа Нова Гвинеја 0.505
2   Соломони 0.506
3   Мјанмар 0.536
Среден човеков развој
4   Камбоџа 0.555
5   Лаос 0.575
6   Кирибати 0.590
7   Вануату 0.594
8   Источен Тимор 0.595
9   СД Микронезија 0.640
10   Виетнам 0.666

Латинска Америка

уреди

10 највисоки

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Многу висок човеков развој
1   Аргентина 0.836
2   Чиле 0.832
Висок човеков развој
3   Уругвај 0.793
4   Панама 0.780
5   Куба 0.769
6   Костарика 0.766
7   Венецуела 0.762
8   Мексико 0.756
9   Бразил 0.755
10   Перу 0.734

10 најниски

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Низок човеков развој
1   Хаити 0.483
Среден човеков развој
2   Хондурас 0.606
3   Гватемала 0.627
4   Никарагва 0.631
5   Боливија 0.662
6   Ел Салвадор 0.666
7   Парагвај 0.679
Среден човеков развој
8   Доминиканска Република 0.715
9   Колумбија 0.720
10   Еквадор 0.732

Близок Исток и Северна Африка

уреди

10 највисоки

Ранг Држава ИЧР
Нови проценки од 2015 за 2014
Многу висок човеков развој
1   Израел 0.894
2   Кипар 0.850
2   Катар 0.850
4   Саудиска Арабија 0.837
5   ОАР 0.835
6   Бахреин 0.824
7   Кувајт 0.816
Висок човеков развој
8   Оман 0.793
9   Либан 0.769
10   Иран 0.766

10 најниски

Ранг Држава ИЧР
Проценки од 2015 за 2014
Низок човеков развој
1   Џибути 0.470
2   Судан 0.479
3   Јемен 0.498
4   Мавританија 0.506
Среден човеков развој
5   Сирија 0.594
6   Мароко 0.628
7   Ирак 0.654
8   Palestinian territories 0.677
9   Египет 0.690
Висок човеков развој
10   Тунис 0.721

ИЧР по региони и групи

уреди

Регион или група 2011
проц.
за 2011
ИЧР[5]
2011
проц.
за 2010
ИЧР[5]
Многу висок човеков развој
Многу висок човеков развој 0,889 0,888
ОЕЦД 0,873 0,871
Висок човеков развој
Европа и средна Азија 0,751 0,748
Висок човеков развој 0,741 0,739
Латинска Америка и Карибите 0,731 0,728
Среден човеков развој
Свет 0,682 0,679
Источна Азија и Тихиот Океан 0,671 0,666
Арапски земји 0,641 0,639
Мали островски земји во развој 0,640 0,638
Среден човеков развој 0,630 0,625
Јужна Азија 0,548 0,545
Низок човеков развој
Потсахарска Африка 0,463 0,460
Низок човеков развој 0,456 0,453
Најнеразвиени земји 0,439 0,435

Земји што ги нема во најновиот извештај

уреди

Членки на ООН (најнови податоци на УНДП)

уреди
Година Земја ИЧР Место Извор
Објавено Податок
Многу висок човеков развој
1997 Н/П   Монако 0,946 Н/П [се бара извор]
1997 Н/П   Сан Марино 0,944 Н/П [се бара извор]
Среден човеков развој
1998 1995   Северна Кореја 0,766 75 [6]
1998 Н/П   Науру 0,663 Н/П [се бара извор]
1998 Н/П   Тувалу 0,583 Н/П [се бара извор]
1998 Н/П   Маршалски Острови 0,563 Н/П [се бара извор]
Низок човеков развој
2001 2001   Сомалија 0,284 161 [7][nb 1]
Други
Н/П Н/П   Јужен Судан Н/П Н/П [се бара извор]

Земји вон ООН (пресметката не е на УНДП)

уреди
Година Земја или територија ИЧР Место Извор
Објавено Податок
Многу висок човеков развој
1998 Н/П   Порторико 0,942 Н/П [8]
2008 2005   Мартиник 0,929 24 [9]
1998 Н/П   Гренланд 0,927 Н/П [10]
2008 2005   Гваделуп 0,912 28 [9]
2010 2007   Макао 0,944 23 [11]
2011 2011   Тајван 0,882 22 [nb 2]
Висок човеков развој
2010 2010   Косово* 0,700 Н/П [13]
2008 2005   Нова Каледонија 0,878 34 [9]
2007 2004   Реинион 0,870 35 [9][14]
2008 2005   Француска Полинезија 0,864 42 [9]
2008 2005   Француска Гвајана 0,862 43 [9]

 • пресметано од УНДП

Поврзано

уреди

Белешки

уреди
 1. Сомалија за последен пат е вклучена во извештајот од 1996 (податоци од 1993) (англиски)
 2. ООН не ја признава Република Кина (Тајван) за суверена држава. Во извештајот за ИЧР на НР Кина не се вбројува оној на Тајван (вид. [1]). Владата на Тајван го утврдила дека ИЧР на земјата е 0,868, врз основа на новата методологија на УНДП од 2010 г.[12]

Наводи

уреди
 1. „Извештај за човековиот развој во 2011 - Статистички прилог“ (PDF). Служба за човеков развој на УНДП. стр. 127–130. Посетено на 2 номеври 2011. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help) (англиски)
 2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 2,23 2,24 2,25 2,26 2,27 2,28 2,29 2,30 2,31 2,32 „Human Development Report 2015 – "Rethinking Work for Human Development" (PDF). HDRO (Human Development Report Office) United Nations Development Programme. Посетено на 14 декември 2015.
 3. „Историја на Извештајот за човековиот развој“. УНДП. Архивирано од изворникот на 2009-04-03. Посетено на 26 март 2009. (англиски)
 4. „Концептот за човеков развој“. UNDP. 2010. Посетено на 29 јули 2011. (англиски)
 5. 5,0 5,1 „Извештај за човековиот развој од 2011“. УНДП. стр. 151. Посетено на 2 ноември 2011.
 6. „Состојбата на човековиот развој“ (PDF). УНДП. 1998. Посетено на 26 март 2009. (англиски)
 7. „Извештај за човековиот развој: Сомалија 2001“ (PDF). 2001. стр. 198. Архивирано од изворникот (PDF) на 2009-03-24. Посетено на 26 март 2009.
 8. „Порторико (САД)“. УНДП. 2 март 1998. Посетено на 26 март 2009.[мртва врска] (англиски).
 9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 9,5 „Предизвиците во каледонскиот развој, стр. 13“ (PDF). CEROM - INSEE. Архивирано од изворникот (PDF) на 2008-12-18. Посетено на 10 декември 2008. (француски)
 10. „Гренланд (Данска)“. УНДП. 2 март 1998. Архивирано од изворникот на 2009-03-28. Посетено на 26 март 2009. (англиски)
 11. ИЧР на Макао го пресметува неговата управа, а не ООН. Доколку се вклучи во бројките од 2007, Макао би зазело 23-то или 24-то место (еднакво на Сингапур и Хонгконг). „Макао во бројки за 2010“. Статистичко-пописна служба на САР Макао. 2010. Посетено на 1 јули 2010. (англиски)
 12. „2010中華民國人類發展指數 (HDI)“ (pdf). Генерален директорат за буџети, книговодство и статистика на Република Кина. 2010. Посетено на 1 јули 2010.
 13. „Извештај за човековиот развој - Косово 2010“ (PDF). УНДП. 2010. стр. 100. Посетено на 26 ноември 2011. (англиски)
 14. „Индекс на човеков развој: Проценка за Реинион“ (PDF). Лабораторија за применета економија и развој (LEAD) при Универзитетот на Јужен Тулон-Вар. Архивирано од изворникот (PDF) на 2008-12-18. Посетено на 10 декември 2008. (англиски)

Надворешни врски

уреди