Шеќерната репка е растение со чија понатамошна преработка се добива шеќер. Најдобро успева во областите со умерено - континентална клима. Таа се одгледува во повеќе европски држави, како во Украина, Франција, Германија, Полска и др. Оваа индустриска култура е застапена и во САД, Турција и Кина.

Шеќерна репка
Шеќерна репка, илустрација на корен, листови и цветови
ВидBeta vulgaris
ПодвидBeta vulgaris subsp. vulgaris
Сортна групаAltissima Group
ПотеклоШлеска, средина на 18 век