Јован Кастриот

Јован (Иван) Кастриот (алб. Gjon Kastrioti, итал. Giovanni Castriota) (13?? — 4 мај 1437)[1] бил таткото на албанскиот народен херој Скендербег. Кастриот бил кнез на околината на градот Кроја.

Генеалогија на семејството Кастриоти, Ду Канге (1680)
Генеалогија на семејството Кастриоти, Ду Канге (1680)

Во 1430 г., Јован Кастриот водел неуспешно востание против Османлиското Царство во градот Крује, денес Албанија. Неговата смрт во 1437 г. го поттикнува султанот Мурат II бргу да го зазема подрачјето во средна Албанија. Тој е роден како Јован Катриоти потоа е прекрстен во Иван Кастриот, но народот со тек на време го завикал „Ѓон Кастриот“.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди