Енвер Хоџа (Ѓирокастро, 16 октомври 1908 - Тирана, 11 април 1985), бил албански политичар и државник, од 1948 година прв секретар на ЦК на Албанската партија на трудот. Тој бил врховен предводител на Народна Република Албанија од крајот на Втората светска војна до неговата смрт. Исто така бил и премиер на Албанија во периодот од 1944 до 1945 година.

Енвер Хоџа

Надворешни врски уреди