Ѓорѓија „Ѓерѓ“ Кастриот (6 мај 140517 јануари 1468), попознат како Скендербег (бег Александар)[1] — една од најзначајните личности во историјата на Албанија и албанскиот народ.

Ѓорѓија „Ѓерѓ“ Кастриот - Скендербег
Gjergj Kastrioti.jpg
На престол 1443-1468
Претходник Јован Кастриот
Сопружник Доника Комнина
Династија Кастриоти
Татко Јован Кастриот
Мајка Воисава Трипалда
Почивалиште Црква „Св. Никола“ во Леска, Албанија
Вероисповед Христијанство
→преминал во ислам
→ повторно преминал во христијанство

Животопис

Рани години

 
Споменик на Скендербег во Скопје

Скендербег е роден како „Ѓерѓ Кастриоти“ во Кроја, денешна Албанија. Син на Јован Кастриот, тој потекнувал од феудалното христијанско семејство „Кастриоти“. Според англискиот историчар Гибон, Јован Кастриот бил кнез на Епир[2], кој ги вклучуваше денешните албански области Матка, Кроја, Мирдита и Дебар.[3]. Неговата мајка Воисава, била кнегиња[4], од полошкото семејството „Трибалда“[5] или од благородното семејство „Музака“.[6] Неговите родители имале девет деца, од кои Ѓерѓ бил најмалиот син, неговите браќа се викале Станиша, Репош и Костандин, а неговите сестри Мара, Јелена, Анѓелина, Влајка и Мамица.

Јован Кастриот, за да задржи поседи во средна Албанија и во дебарската област, ги дал своите синови како заложници кај султанот. Таму Скендербег ја сменал својата вера во Ислам[7] и завршил воена школа во Одрин, како и војувал во турска војска и однесол многу победи за Отоманското Царство.

За своите воени заслуги, го добил званието „Искендер Беј“ („бег Александар“ — тур. İskender Bey, алб. Skënderbeg) споредувајќи ја воената умешност на неговото семејство со Александар Македонски.[2]

Востанието против Османлиите

 
Црквата „Св. Никола“ во Леска претставува почивалиште на Скендербег

Кога војсководецот Јанош Хуњади ги поразил Турците кај Ниш во 1443 г., Скендербег ја напуштил турската војска[8], се вратил во Албанија и повторно прифатил христијанство. Кренал востание во Дебарско. По низа драматични пресврти востанието на Скендербег конечно било задушено, и тоа токму од неговиот сонародник Балабан–Паша, кој раководел со османската војска.

Извори

  1. За своите воени заслуги, го добил звањето „Искендер Беј“ (бег Александар; тур. İskender Bey, алб. Skënderbeu) споредувајќи ја воената умешност на неговото семејство со Александар Македонски.
  2. 2,0 2,1 Edward Gibbon, 1788, History of the Decline and Fall of the Roman Empire, Volume 6, Дел за Скендербег на англиски
  3. Edwin E. Jacques, The Albanians: An Ethnic History, 1994, p. 179
  4. Marin Barleti, 1508, Historia de vita et gestis Scanderbegi Epirotarum principis
  5. Camille Paganel, 1855, "Histoire de Scanderbeg, ou Turcs et Chrétiens du XVe siècle"
  6. Hodgkinson, Harry. Scanderbeg: From Ottoman Captive to Albanian Hero. I. B. Tauris. ISBN 978-1850439417
  7. Rendina, Claudio (2000). La grande enciclopedia di Roma. Rome: Newton Compton. ISBN 88-8289-316-2.
  8. James Emerson Tennent, 1845, The History of Modern Greece, from Its Conquest by the Romans B.C.146, to the Present Time