Голем Кораб

планински врв во Македонија и Албанија
Голем Кораб
Maja e Korabit

Висина &100000000000027640000002.764 м
Место Македонија Македонија Македонија, Албанија
ВенецКораб
Прво освојувањенепознато

Голем Кораб — највисокиот врв на планината Кораб и воедно највисок врв во Република Македонија, на надморска висина од 2.764 метри. Се наоѓа на границата меѓу Македонија и Албанија. Геолошкиот состав го прават филитоидни карпи, а во подножјето се јурски варовници. Врвот е остар, карпест, оголен и од него се протега извонреден панорамски видик.[1]

Наводи

уреди
  1. Republički zavod za statistika (1995). Statistical yearbook of the Republic of Macedonia (англиски). Zavod.